Křišťálový glóbus pro Moskytiéru. A zvláštní cena pro zvláštního Kukyho

Karlovy Vary – „Je to fantastické,“ shrnul své pocity španělský režisér Augustí Vila při přebírání Křišťálového glóbu – Velké ceny za film Moskytiéra. Stejný dojem měl nejspíše i Jan Svěrák, jehož dobrodružné loutkové komedii Kuky se vrací, natočené v koprodukci ČT, patří zvláštní cena poroty. Jejího předsedu, producenta Rona Yerxu, Svěrák hned jedním plyšovým Kukym obdaroval. Přímý přenos slavnostního zakončení 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu přenášela Česká televize, jeho záznam si můžete přehrát v archivu iVysílání nebo v tomto článku.

Vítězný španělský snímek zachycuje rozklad jedné zdánlivě obyčejné rodiny, žijící v pocitu permanentní viny. „V roce 1969 jsem do této země přijel poprvé,“ zavzpomínal rozradostněný Augustí Vila při slavnostním ceremoniálu. „A dnes, představte si, jsem dostal takovou krásnou cenu. Rád bych poděkoval festivalu, že si vybral náš film, a také děkuji publiku, myslím, že je to nejlepší publikum na světě,“ dodal.

Cenu mu předával ruský režisér, herec a producent Nikita Michalkov, který ve Varech uvedl pokračování oscarové fresky Unaveni sluncem a především převzal při slavnostním ceremoniálu Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. „Dostávám v Čechách cenu podruhé. Poprvé to byl Zlatý Golem, hodně se podobá Oscarovi, ale Oscarovi, který dlouho žil v socialismu,“ začal svou děkovací řeč také vzpomínkou. Cenu mu udělila konkurenční přehlídka, s níž Karlovy Vary v první polovině 90. let dva roky bojovaly o místo na slunci.

„Teď tady dostávám druhou cenu,“ pokračoval Michalkov, „a když se dívám na plátno, připomínám si, že film je naše společná rodina. Mám velkou radost, že jsem součástí této rodiny.“ Nepochybně do ní patří také režisér Jan Svěrák, který ve Varech nebodoval poprvé. Před patnácti lety na festivalu zvítězil jeho nízkorozpočtový snímek Jízda, v roce 2007 tu získal diváckou cenu za Vratné lahve.

Zvláštní cenu poroty mu i přes zaškobrtnutí - které moderátor večera Marek Eben pohotově komentoval slovy: Pan předseda je producent, je vidět, že ten to vždycky vybere – předal americký filmový producent Ron Yerxa. Pracoval mimo jiné na snímku Návrat do Cold Mountain, kde si zahrál Jude Law, jeden z hostů letošního karlovarského festivalu. "Vím, že už nejste dítě, ale kdybych vám dal Kukyho za to, že se Vám film líbí, slibujete, že se o něho budete dobře starat?" zaskočil Svěrák Yerxu neobvyklým způsobem poděkování.

Porota, v čele s Yerxou, rozhodla také o udělení ceny za režii chorvatskému režisérovi Rajkovi Grlićovi. Porotce si získal komediálně přímočarým filmem Zůstane to mezi námi o stárnoucím, ale stále šarmantním muži. „Studoval jsem tu před 40 lety na FAMU u pana profesora Klosse. Dostal jsem tu cenu i díky němu,“ poděkoval česky Grlić. Ocenění přebíral z rukou svého českého kolegy Juraje Herze, čerstvého majitele Křišťálového glóbu za celoživotní přínos kinematografii.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon předaly „dvě české herečky se syrskými kořeny“ Martha a Klára Issová, dvěma „normálním polským kořenům“ Mateuszi Kościukiewiczovi a Filipu Garbaczovi. Mateusz při převzetí ceny děkoval především Pawłovi Salovi, režisérovi snímku Matka Tereza od koček, který je volnou rekonstrukcí skutečné události, jež otřásla před lety Polskem.

Cena za nejlepší ženský herecký výkon patří Anaïs Demoustierové. Vysloužila si ji za roli patnáctileté dívky, která se vnutí staršímu manželskému páru, v psychologickém thrilleru francouzského režiséra Oliviera Coussemacqa Sladké zlo. Zvláštní uznání udělila prota ruskému filmu Jiné nebe a také íránskému filmu Jsou věci, které nevíš.

Poděkování a pozvánka Jiřího Bartošky

Ceny byly rozdány, děkuji porotám za nesnadný úkol a zároveň mi dovolte poděkovat všem, kteří pomáhají tomu, aby v Karlových Varech mohla být vždy na začátku léta tahle velká filmová akce. Skromnost stranou, děkuji sobě a i vám všem, divákům, bez nichž by festival nebyl festivalem. A dovolte mi, abych vás pozval 1. července 2011 na 46. ročník. /Jiří Bartoška, prezident MFF KV/

S výjimkou Kukyho odešli čeští tvůrci z 45. ročníku karlovarského festivalu s prázdnou. Bez ocenění zůstal v hlavní soutěži celovečerní debut Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle i debuty Jitky Rudolfové Zoufalci (sekce Na východ od Západu) a Dvojka Jaroslava Fuita (Fórum nezávislých). Porotu nezaujal ani časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka, který na festivalu přivítala stotisícího návštěvníka.

dokumentárních snímků naopak porotce oslovila litevská Řeka (dokumentární film do 30 minut), která seznamuje se životem zapadlé vesničky, jejíž rytmus udává právě řeka, a švédská Familia (dokumentární film nad 30 minut). Hlavními postavami snímku, jenž na letošním filmovém festivalu v Göteborgu získal cenu za nejlepší švédský dokument, jsou členové chudé peruánské rodiny, kteří si snaží zajistit lepší budoucnost prací ve Španělsku.

Odpoledne byly rozdány také ceny šesti nestatutárních porot. Mezi oceněnými tvůrci dominovali filmaři z Evropy, ze zbylých zemí pak uspěly íránské a irácké snímky. Mezi oceněnými byly i filmy, které získaly některou z hlavních cen, jako například španělská Moskytiéra nebo snímek Zůstane to mezi námi, natočený v chorvatsko-srbsko-slovinské koprodukci. Cenu Nezávislou kameru udělovanou posedmé Českou televizí pro nejlepší film Fóra nezávislých obdržel letos film Čtyři lvi britského režiséra Christophera Morrise.

Uvidíte v našich kinech…

Právě tento snímek patří k těm z letošního festivalového programu, které se objeví i v české distribuci. Jako první se v kinech ukáží dva vizuálně výrazné filmy, Single Man a Pan Nikdo, oba už 15. července. Akční komedie Zatím spolu, zatím živí, která se ve Varech hrála jako film-překvapení, má premiéru 29. července. V půlce srpna se představí český dokument o sadomasochismu Nebe Peklo, o týden později černá komedie bratrů Coenů Seriozní muž.

Romantická komedie (K)lamač srdcí, která festival zakončila, bude v kinech od 26. srpna. Na začátku září se diváci mohou těšit na Ondine s Colinem Farrellem a mořskou pannou a Michalkovův epos Unaveni sluncem 2: Exodus. Do konce roku má premiéru naplánovanou už i Vinterbergovo Submarino a Kvílení o Allenu Ginsbergovi. Čeští distributoři se ujali i zahajovacího snímku Crazy Heart.