Nové české dokumenty: Od Oldy Říhy po somálské piráty

Praha - České dokumentární snímky získávají stále větší přízeň diváků a své místo na kinematografickém slunci si umí dobýt i za hranicemi, ukazují statistiky Institutu dokumentárního filmu (IDF). Nejčerstvěji například Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy, snímek o tancích kolem radaru v Brdech zabodoval na festivalu v Jižní Koreji. Do českých kin vstupuje v posledních letech zhruba dvanáct dokumentů ročně, mezi těmi, které by se na plátně měly objevit v příštím roce, budou snímky o ruské polární stanici, somálských pirátech, Oldovi Říhovi nebo „tragikomický film o poli, na kterém rostou auta“.

Nutnost volby
(režie: Veronika Sobková)

Časosběrný dokument Veroniky Sobkové sleduje příběhy tří lidí, dvou mužů a jedné ženy, kteří po propuštění z vězení hledají své místo v životě, a jednoho vězně odsouzeného na doživotí. „Centrální myšlenkou filmu je rozhodování člověka v situaci, kdy má omezenou možnost volby,“ vysvětlil jeden z koproducentů snímků Richard Němec.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Pozemšťané, koho budete volit?
(režie: účastníci dokumentární dílny a Linda Jablonská)

Ukázky z filmu Lindy Jablonské (např. Kupředu pravá, kupředu levá; Vítejte v KLDR) se na internetu objevily už před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Dokument Pozemšťané, koho budete volit? vznikal v šestiměsíční dokumentární dílně, v níž pod vedením Jablonské mentálně handicapovaní filmaři sledovali sněmovní volby, citlivým, zvídavým, drzým a každopádně originálním pohledem. Kratší verzi dokumentu odvysílá v prosinci letošního roku Česká televize.

Divadlo Svoboda
(režie: Jakub Hejna)

Vyrůstal jsem v domě člověka, který byl výjimečným scénografem, ale taky mým dědou, s kterým jsem moc nemluvil. Hrál jsem si v jeho ateliéru, díval se, jak vyrábí ve sklepě divadelní modely, poslouchal s ním Beethovena. Bylo mi 25, když umřel, a já si uvědomil, že o něm téměř nic nevím. Tma a prázdný prostor, o kterých tak často mluvil jako o materiálu, s nímž pracuje, zaplnily moji hlavu. Rozhodl jsem se zkoumat onu tmu a prostor filmem, naplnit je tím, co nezemřelo společně s dědou. A pátrat tak po věcech a myšlenkách, které nás přežívají, vysvětluje Jakub Hejna, co bylo podnětem k natáčení dokumentu Divadlo Svoboda.

Představuje v něm osobnost svého dědy, uznávaného scénografa Josefa Svobody, jak ji dosud málokdo zná. „Nashromáždil jsem veškerý materiál a snažil se jít co nejhlouběji do jeho osobnosti. Samozřejmě jsem zjistil i věci, které mi nebyly příjemné,“ přiznává Hejna. „I když k němu mám osobní vazby, snažil jsem se být co nejobjektivnější.“

Medvědí ostrovy
(režie: Martin Ryšavý)

Filmem Medvědí ostrovy Martin Ryšavý navazuje na své předchozí projekty, zaměřené na oblast ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Snímek se věnuje lidem z Nižněkolymského okresu, nejodlehlejší části tohoto území, především správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy. Sleduje jejich putování na opuštěnou polární stanici, „raně postsovětskou konzervu“, kam se někteří z nich vrací po desítkách let.

Dva malí piráti ze Somálska
(režie: David Čálek)

Daleko za české hranice se vydal i David Čálek (Nebe Peklo) v dokumentu Dva malí piráti ze Somálska. Chceme ukázat, jak je jednomu ze stovek novodobých pirátů, kteří na moři tráví nekonečné dny a týdny, užívají drogy, aby je netrápil hlad a neskolila únava, a bojí se všeho a všech, říkají k dokumentu tvůrci. Alí také kdysi uznával vinu a trest a měl pojem dobra a zla tak jako většina z nás, ale podle jeho slov není nic tak snadné jako uhasit v sobě plamínek dobra, popřít v sobě vrozený pojem Boha a vydat se na moře na lodi s pirátskou vlajkou.

Manuál na výrobu teroristy
(režie: Tereza Reichová)

Tereza Reichová, studentka FAMU (je autorkou dokumentu Kruh o tzv. bitvě o Janov), se pravidelně vrací do Španělska, kde také vznikl Manuál na výrobu teroristy. Snímek, k němuž dal podnět antiteroristický zákon, má podle slov režisérky tři linie. Tou základní jsou situace, v nichž Reichová zastavuje kolemjdoucí u politických grafitti baskické Navarry a nechává si vysvětlit, co která znamenají a proč je kdo nakreslil.

Vše pro dobro světa a Nošovic!
(režie: Vít Klusák)

„Vážení přátelé, vítejte v našem Jurském parku!“ volá průvodce skupiny seniorů po automobilce Hyundai v upoutávce k dokumentu Víta Klusáka. Jeho poslední film má být svébytným portrétem moravskoslezských Nošovic, v nichž, jak prý místní říkají, přistálo UFO v podobě obří stříbřité továrny. „Název je parafrází reklamního sloganu automobilky Hyundai, který zní: Děláme vše pro dobro světa a nikdy nepřestaneme,“ upozornil dokumentarista, jenž má spolu s Filipem Remundou ve filmografii zapsané úspěšné snímky Český sen a Český mír.

Stíny minulosti
(režie: Petra Ondřejková)

Dokument Stíny minulosti se vrací k 21. srpnu 1968. Představit osudy lidí z opačných stran barikády napadlo režisérku Petru Ondřejkovou poté, co v Americe potkala ruského vojáka, který byl tehdy na straně okupantů, a Čecha, který proti „bratrské pomoci“ protestoval. Ukazuje osudy lidí z opačných stran barikády po 40 letech. Mnohé z nich nezbývá než obdivovat a ostatním se pokusíme odpustit, říká k dokumentu Ondřejková, která věří, že její snímek nabídne zase trochu jiný pohled na mnohokrát zdokumentované události.

Skvělá příležitost
(režie: Vít Janeček)

Režisér Vít Janeček (Ivetka a hora) ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci IOM Praha natáčí film o Mongolech, kteří do Česka přijeli za prací. Většina z nich odjížděla na západ s vizí zlepšení životních poměrů pro sebe a své děti, ale skutečnost se ukázala mnohem méně růžová. „Nechceme Mongoly odstrašit ani nalákat do České republiky, ale ukázat, jaká je realita. Film je především jejich výpověďmi, jak se jim tu daří, nebo nedaří,“ dodává k snímku, který bude vysílán v mongolské televizi, Tomáš Janaba z IOM.

Rok života
(režie: Jan Gogola)

Jan Gogola (např. Mám ráda nudný život) se pustil do filmového portrétu Oldy Říhy, frontmana skupiny Katapult. Dokument Rock života není podle Gogoly o známé kapele, ale o člověku, který zápasí s okolím i sám se sebou. „Tématem je obyčejnost neobyčejnosti, pokus zjistit, jestli Říha zpívá to, co žije, a žije to, co zpívá,“ upozorňuje režisér. Natáčet Říhův portrét začal v lednu 2009, v den pohřbu Jiřího Dědka Šindeláře, posledním natáčecím dnem byl koncert z turné Radosti života, na který do největšího kostela ve východních Čechách přišlo téměř tisíc fanoušků. "Film sleduje hudební, ale zejména životní cestu Říhy a Katapultu z kostela smrti do kostela znovuzrození„, dodává Gogola, “jde přitom o cestu pochybností, zlomů, střetů i štěstí, ale především o cestu bez konce."

Informace o více než stovce připravovaných a dvacítce dokončených českých dokumentech mohou se mohou zájemci dočíst v katalogu České dokumentární filmy 2010/2011, který bude možné stáhnout na webu Institutu dokumentárního filmu. Některý z filmů bude možná nominován na Českého lva, který je poměrně novou kategorií filmových cen (za rok 2009 si křišťálovou sošku odnesl Lukáš Přibyl za Zapomenuté transporty do Polska), nebo dokonce na Oscara.

Na prestižní ocenění mohou čeští akademici letos poprvé navrhnout buď hraný film, nebo film dokumentární - ten do boje o Oscara v kategorii „nejlepší cizojazyčný film“ vyslali letos Slováci. Slovenská filmová a televizní akademie vybrala dokument Jaro Vojtka Hranice. V nejbližších dnech by mělo být známo, zda se oscarové porotě představí i některý z pěti českých dokumentů: Katka, Oko nad Prahou, Nebe Peklo, Miloš Forman: Co tě nezabije a Český mír.

  • Nutnost volby zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196541.jpg
  • Divadlo Svoboda zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196540.jpg
  • Medvědí ostrovy zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196543.jpg
  • Dva malí piráti ze Somálska zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196544.jpg
  • Manuál na výrobu teroristy zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196545.jpg
  • Stíny minulosti zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196547.jpg
  • Skvělá příležitost zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196553.jpg
  • Rock života zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1966/196556.jpg
Vydáno pod