Cannes - největší filmový podnik na světě se rozjíždí

Paříž - Mezinárodní filmové hvězdy, slavní režiséři, filmoví odborníci a fanoušci a desetitisíce zvědavých turistů si počínaje čtvrtkem znovu dávají schůzku v Cannes, kde začne už 64. ročník mezinárodního filmového festivalu. O nejvyšší poctu - Zlatou palmu - se bude tentokrát ucházet dvacet filmů. Desítky dalších budou promítány v různých festivalových sekcích a víc než 4 200 jich bude nabízeno na světovém filmovém trhu.

Odborníci citovaní světovými médii předpovídají „dobrý ročník“. Hvězdy se dostaví v hojném počtu, výběr filmů do hlavní soutěže na rozdíl od minulých let nevyvolal polemiku, komerčně by se na festivalu mělo příznivě odrazit to, že mezinárodní finanční krize se zdá překonána. Trochu starostí působí možné důsledky zabití nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina - davy lidí a přítomnost mnoha Američanů dělá z festivalu dobrý terč jeho eventuálních mstitelů.

O Zlatou palmu soutěží:

Z Cannes informuje Lucie Klímová (zdroj: ČT24)

díla některých předních světových režisérů, mezi nimi Pedra Almodóvara (La piel que habito - Kůže, ve které žiji), Larse von Triera (Melancholia), Akiho Kaurismäkiho (Le Havre), Nanniho Morettiho (Habemus papam - Zvolili jsme papeže) a Terrence Malicka (Strom života). Filmem Le gamin au vélo (Kluk na kole) se do hlavní soutěže znovu prosadili belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové, kteří se tak mohou stát prvními, kdo získá Zlatou palmu už potřetí. Zatím se ale o žádném filmu nemluví jako o favoritovi.

Mimo soutěž:

Zajímavé filmy a zajímavá jména nabízí i šestice, jež se bude promítat mimo soutěž. Festival bude uveden jedním z nich - novým snímkem Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, v němž se letmo objeví i francouzská první dáma Carla Bruniová-Sarkozyová. Americká hvězda Jodie Fosterová se mimo soutěž znovu představí jako režisérka filmu The Beaver (Bobr), promítnut bude i nový díl „pirátské ságy“ Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna s Johnny Deppem a Penélope Cruzovou.

Hvězdy na červeném koberci:

Na proslulém, červeným kobercem krytém schodišti do festivalového paláce uvidí filmoví nadšenci mimo jiné Brada Pitta s Angelinou Jolieovou, už zmíněného Deppa s Cruzovou, Catherine Deneuveovou, Seana Penna, Charlotte Ramplingovou a Mela Gibsona. Další hvězdy jsou ve festivalové porotě - vede ji Robert De Niro a jsou v ní mimo jiné Uma Thurmanová a Jude Law.

Zvláštní pocty se na festivalu dostane italskému režisérovi Bernardu Bertoluccimu, který dostane čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo, a slavnému francouzskému herci Jeana-Paulu Belmondovi, dnes těžce zdravotně postiženému, jemuž bude 17. května věnován zvláštní večer.

Novinka - status pozvané země:

Počínaje letošním ročníkem bude mít pokaždé jeden stát status „pozvané země“. Napoprvé to bude Egypt, jemuž bude věnován zvláštní den (18. května) a který se představí kolektivní filmem 18 dní o nedávné revoluci v zemi. Jeden další večer bude zasvěcen indickému filmu, který bude mimo jiné reprezentovat největší bollywoodská hvězda a někdejší Miss World Aíšvarja Rájová.

Česká republika není v soutěžních kategoriích zastoupena. Na festival se celkově sjede na 25 000 profesionálů ze světa filmu a 130 000 zájemců a turistů. Počet obyvatel města se tak zvedne na skoro trojnásobek. V Cannes se akreditovalo 4 500 novinářů a v pohotovosti bude 5 000 bezpečnostních agentů, z toho 4 000 soukromých.