Ministerstvo neobnoví řízení kvůli demolici domu na Václaváku

Praha - Ministerstvo kultury neobnoví řízení kvůli demolici domu na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice, to z procesních důvodů. Správní řád to neumožňuje, řekl mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. Ministr kultury Jiří Besser tak rozhodl na doporučení rozkladové komise. Před časem ho o obnovení řízení požádala skupina 13 odborníků na architekturu a dějiny umění.

„V tuto chvíli jde vyloženě o právní problém a nikoli o podstatu věci, a už vůbec nejde o případnou demolici. Rozkladová komise pouze posuzovala, zda je na základě správního řádu ČR možné v této věci a v tento okamžik obnovit řízení. Došli jsme k jednoznačnému závěru, že to nyní možné není,“ řekl předseda rozkladové komise Jan Hubka.

Besser před časem na doporučení rozkladové komise zrušil rozhodnutí ministerstva, kterým bylo zrušeno stanovisko pražského magistrátu. Tím byla demolice domu v památkově rezervaci připuštěna. Rozhodnutí ministra vyvolalo silnou vlnu nevole některých odborníků i veřejnosti. Proti se postavilo i 13 profesorů, podle kterých je budova architektonicky a urbanisticky cenná. Požádali proto o obnovu řízení.

Zda bude dům skutečně zbořen, rozhodne stavební úřad Prahy 1. Jeho vedoucí Oldřich Dajbych minulý týden řekl, že pokud stavebník doloží všechny potřebné dokumenty, úřad musí demolici povolit. Podle Brunclíka po případném kladném stanovisku k demolici se mohou lidé, kteří se zbouráním nesouhlasí, opět k ministerstvu odvolat.

Na místě rohového domu by měla vyrůst osmipodlažní budova s obchody a kancelářemi. Investorem je společnost Flow East, stavba má stát asi miliardu korun.

Vydáno pod