Česká kultura 2012 aneb Co by bylo škoda propásnout

Praha – Koncert německého tenoristy Jonase Kaufmanna v pražském Obecním domě je první velkou kulturní událostí nového roku. Ne ovšem poslední. Na to, co zajímavého české posluchače, diváky a čtenáře v roce 2012 ještě čeká, upozornili kritici a publicisté oslovení pořadem Kulturama.

„S velkým zájmem očekávám Havlovu Asanaci, která byla rozezkoušena ještě před jeho úmrtím, čímž hra dostane jistě nové konotace,“ domnívá se divadelní kritik Jan Kerbr. Asanaci napsal Václav Havel v roce 1987. Do jejího středu zasadil skupinu architektů, kteří připravují demolici středověkého malebného městečka v podhradí, kde má být vystavěno panelové sídliště pro dva tisíce obyvatel.

Hra je první lednovou novinkou pražského Divadla Na zábradlí, Havlovy domácí scény, na níž byl v 60. letech jevištním technikem, asistentem režie a dramaturgem. Premiéra bude 13. ledna, tedy necelý měsíc od chvíle, kdy Havel ve věku 75 let zemřel. Inscenaci nastudoval umělecký šéf divadla David Czesany s Jiřím Ornestem, Kristinou Maděričovou nebo Igorem Chmelou.

Čtená zkouška Havlovy hry Asanace
Zdroj: ČT24/Divadlo Na zábradlí

Z divadelní nabídky roku 2012 přidává Jan Kerbr ještě jeden tip – adaptaci prózy Karla Václava Raise Kalibův zločin. Ve Slováckém divadle ji připravuje Jan Antonín Pitínský, na jevišti uherskohradišťské scény se objeví polovina hereckého souboru. „Můj oblíbený režisér Jan A. Pitínský českou klasiku umí a se souborem si rozumí, myslím, že by to mohlo být pěkné,“ odhaduje Kerbr. Zjistit to bude moci poprvé 4. února, na kdy je plánována premiéra.

Do kin v příštím roce vstoupí tři desítky českých celovečerních hraných filmů. Mezi očekávanými tituly jsou například thriller z 50. let Ve stínu režiséra Davida Ondříčka, komedie Láska je Láska Milana Cieslara či tragikomedie Tomáše Řehořka Signál. Nejvíce očekávání se zřejmě upíná k novému snímku Bohdana Slámy Čtyři slunce, na který se těší i filmový publicista Jaroslav Sedláček.

Aňa Geislerová a Igor Chmela ve filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce
Zdroj: ČT24/Falcon

„Bude, aspoň doufám, takovou sázkou na jistotu, a to proto, že Bohdan Sláma je jeden z mála českých filmařů, který se ještě nenakazil telenovelovým jedem, prosakujícím z televizí i do filmu, ale točí o skutečných lidech, příběhy, které se skutečně dějí a jsou skutečně zajímavé a emotivní,“ říká o režisérovi Divokých včel, Štěstí nebo Venkovského učitele Sedláček. Poslední z jmenovaných titulů byl promítán v roce 2009 na festivalu Sundance (19.-29. ledna), kam byla vybrána i Čtyři slunce. Uvedeny budou v soutěžní sekci pro světový hraný film, v českých kinech se objeví 8. března. Snímek vznikl v koprodukci České televize.

Co nabídnout v roce 2012 budou mít i hudební pódia a koncertní sály. Příznivci klasiky a opery se mohou těšit na Rolanda Villazóna, Angelu Gheorghiuvou, Elinu Garanču nebo Vídeňskou filharmonii s Danielem Barenboimem. České uši ale potěší i „nevážná“ hudba. Beznadějně vyprodaný je už koncert britského zpěváka a skladatele Stinga. Po několika letech se vrátí do Prahy finská symphonic-metalová skupina Nightwish a na údajně poslední vystoupení v ČR přijedou britští Judas Priest. Na turné k novým deskám se tu zastaví Red Hot Chii Peppers a Coldplay. K legendám, které si čeští fanoušci budou moci poslechnout na vlastní uši, patří bezpochyby také Black Sabbath s Ozzym Osbournem.

Hudební publicista Jiří Černý se nejvíce těší na koncert Bruce Springsteena. „Bude tu poprvé pod širým nebem s velkou kapelou, jak jsem ho viděl třeba v osmdesátém osmém v Berlíně. To pro mě byl zatím nelepší rokenrolový koncert, jaký jsem viděl a slyšel,“ tvrdí Černý. Americký zpěvák se se svou kapelou The E Street Band představí českému publiku podruhé, a to 11. července na jediném vystoupení ve střední a východní Evropě v rámci svého  světového turné.

Z výtvarného umění vypíchla kurátorka a kritička Lenka Lindaurová výstavu Mezi první a druhou moderností ve Veletržním paláci. „Bude takovou první velkou zkouškou, co bude Národní galerie podnikat pod novým vedením do budoucna,“ vysvětlila svůj výběr. Půjde o první větší výstavní projekt, který byl připraven v NG po odchodu dlouholetého ředitele Milana Knížáka. V ředitelském křesle jej v létě 2011 vystřídal ekonom Vladimír Rösel. Na výstavě, která má za cíl zachytit podstatné názorové transformace v českém výtvarném umění uplynulých dvaceti let, bude představeno od 1. března do 1. července přes 200 exponátů od 77 umělců a skupin.

Kulturní události 2012 (zdroj: ČT24)

A závěrem literární tip kritika a publicisty Pavla Mandyse: „Z těch známějších má vyjít kompletní soubor povídek Jana Zábranského. A po více než deseti letech vychází román Zuzany Brabcové, spisovatelky, která nepíše příliš často, ale když něco napíše, tak to stojí za to. Její nová kniha se má jmenovat Stropy.“