Vítězný román ceny Costa je Pure

Londýn - Po „bouřlivé debatě“ byl podle slov předsedy poroty Geordie Greiga vybrán vítěz britské literární ceny Costa. Získala ji kniha Andrewa Millera Pure (Čistý). Porota historický román z předrevoluční Francie 18. století označila za „bohatý a brilantní“.

Výběru vítězné knihy předcházely „bouřlivá debata, poměrně trpký odpor a dohadování“, uvedl Greig. Osm porotců rozhodovalo mezi Pure a biografií Now All Roads Lead to France (Všechny cesty teď vedou do Francie) o posledních letech básníka Edwarda Thomase, kterou napsal jako prozaický debut další básník Matthew Hollis. Porota se ale nedohodla a o vítězi se nakonec hlasovalo.

Ocenění se vybírá z pěti knih různých žánrů - z nejlepšího románu, knihy poezie, nejlepší prvotiny, biografie a dětské knihy, které byly oceněny před dvěma týdny. Miller tak v románové kategorii již porazil vítěze prestižnější Bookerovy ceny a jeho knihu The Sense of an Ending (Pocit konce).

Vítězové jednotlivých kategorií dostali šek na 5000 liber (150 000 korun), Miller za celkové vítězství dalších 25 000 liber (760 000 korun). V češtině vyšel například jeho debut Ingenious Pain (Důmyslná bolest), opět historický román, tentokráte z lékařského prostředí, nebo román Oxygen, který byl nominován na Man Booker Prize i na cenu Costa.

Literární ceny Costa
Zdroj: ČT24/Costa Book Awards

Literární ocenění Costa se začalo udělovat již v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku. V posledních dvou letech vyhráli cenu básníci poezie.