Jane Fondová si zahraje manželku prezidenta Reagana

Washington - Americká herečka Jane Fondová si zahraje manželku někdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana Nancy. Informovala o tom dnes agentura AFP. Herečku známou svou někdejší angažovaností proti americké válce ve Vietnamu do chystaného snímku The Butler (Majordomus) o správci v Bílém domě pracujícím pro několik amerických prezidentů vybral režisér Lee Daniels.

Hlavní roli správce by si podle časopisu Variety mohl zahrát americký herec Forest Whitaker, který dostal Oscara za ztvárnění ugandského diktátora ve filmu Poslední skotský král. Populární americká moderátorka Oprah Winfreyová by se mohla objevit v roli jeho manželky. Amerického prezidenta Richarda Nixona si zřejmě zahraje John Cusak, o irském herci Liamu Neesonovi se prý uvažuje pro roli prezidenta Lyndona Johnsona.

Čtyřiasedmdesátiletá dvojnásobná držitelka Oscara proslula mimo jiné svou protiválečnou aktivitou v 60. a 70. letech. Herečka tehdy ostře vystupovala proti válce ve Vietnamu. Navštívila tehdejší komunistickou Vietnamskou demokratickou republiku a dala se vyfotografovat u protiletadlového kanonu. Herečka později nad touto fotkou vyjádřila lítost, některé hlasy jí však dál vyčítají údajnou zradu amerických vojáků.

Ronald Reagan

byl americkým prezidentem v letech 1981 až 1989. Po debaklu ve Vietnamu vrátil USA sebevědomí, přispěl k oživení amerického hospodářství a zejména k pádu komunismu ve východní Evropě. V roce 1994 oznámil, že trpí Alzheimerovou chorobou a rozhodl se odejít do ústraní. Zemřel 5. června 2004 ve věku 93 let.