Bouře připravila fanoušky o Faith No More a Orbital

Hradec Králové – Počasí si s chutí pohrává s hradeckým hudebním festivalem. Prudká bouře, která se kolem deváté večerní nad areál přihnala, na dlouho přerušila hudební život na Rock for People. Program na hlavních scénách byl bez náhrady zrušen, a tak fanoušci přišli o koncert hlavních taháků festivalu - Faith No More – nebo legendárních Orbital. V improvizovaných podmínkách nakonec přeci jen zahrál dubstepový Skrillex, jehož vystoupení se podle předpokladů také nemělo odehrát.

A den na Rock For People přitom začal tak optimisticky. Na hlavní scéně projasnila už odpoledne všem den belgická písničkářka Selah Sue. Hned na to lidem rozproudili krev v žilách američtí Flogging Molly. Osobně mi přišlo nesmyslné nasadit tuhle říznou irsko-americkou kapelu už v sedm odpoledne. Kdo by to mohl rozjet již tahkle v pozdním odpoledni s od sluníčka unaveným a líným publikem, říkal jsem si. Jenže chyba lávky.

Mix rokenrolu a irských lidovek si publikum užívalo až nad očekávání. Kotel se nechal strhnout ke zběsilému tanci, řada odvážlivců se dokonce vrhla do obří blátivé louže, která zbyla po úterních deštích. Takhle zběsile rochnící se dav v blátě by mohli americkému bandu závidět i ti nejzatvrzelejší pankáči.

Blesk z čistého nebe

Když Flogging Molly dohráli, slunce ještě pořád svítilo jak pominuté. Kolem deváté během koncertu The Kooks se ale zčistajasna nad areál hradeckého letiště přihnala černá mračna a během pěti minut se zvednul silný vítr. Slunečný den se z ničeho nic a bez varování proměnil v tmavou noc. Spustil se liják těžkého kalibru. Lidé se dali na zběsilý úprk a Kooks dohráli uprostřed skladby. Během pár minut se celý festival topil ve vodě a bahně. Všichni hledali nejbližší úkryt, většina ale stejně zmokla na kost.

Na většině míst hradeckého letiště vypadla elektřina, všichni ale čekali, že za chvíli bude po dešti a zábava bude vesele pokračovat dál. I když na bahně. Pak se ale objevili organizátoři a začali vyklízet areál, posílat lidi do stanového městečka s tím, že hudební produkce je pro daný den ukončena. Mezi organizátory ale očividně vládl chaos, šířily se dezinformace, protože ve skutečnosti tou dobou o ukončení zdaleka rozhodnuto nebylo. Navíc řada lidí dostala pokyn schovat se před deštěm do hangárů, kterých je v rámci areálu celá řada.

Rychle zpátky do akce

Se skutečným vyklízením se začalo až zhruba po půl hodině, když ustal déšť. Organizátorům slouží ke cti, že festival zvládli vyklidit bez zbytečné nervozity v úplném klidu a bez strkanic. Velká část areálu ale zůstala bez elektřiny ponořená do tmy, utopená ve vodě a bahně. Většina stánků ale přežila, jen sem tam se povaloval kus odváté plachty. Pořadatelé se snažili co nejrychleji uvést festival zpět k životu. Stanové městečko k překvapení všech přežilo celkem bez úhony, postupně se začala nahrazovat elektřina, i když bylo dopředu všem jasné, že na hlavních scénách se už ve čtvrtek hrát nebude.

Na hradecké letiště se přesto velmi rychle vrátil život, během chvilky se zase zaplnilo, stánky prodávaly jídlo jako o život a hlavně - znovu se rozezněla hudba. Nikomu jako by ani moc nevadilo, že už nezahraje žádná z hvězd, které byly večer na programu, a to včetně Faith No More, Orbital a Skrillexe.

Rock for People 2012
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Jako dar z nebes pro mnohé pak působila zpráva, že přese všechno večer přeci jen vystoupí jedna z největší hvězd na programu Rock for People – Skrillex. Pořadatelům se podařilo zprovoznit třetí největší scénu Rock for People, která je krytá obřím šapitó a déšť se na ní tolik nepodepsal. Kapacitně samozřejmě YouTube stage nemohla pojmout všechny, kteří by si rádi na Skrillexe zahopsali. Organizátorům se ale podařilo tancechtivý dav, který se na stage nevešel, s vypětím všech sil udržet a na scéně zachovat přijatelný počet lidí.