Valtice rozezněla letní škola staré hudby

Valtice (Břeclavsko) - Valtice v sobotu rozezněla stará hudba, začal tu týden mezinárodní hudební školy. Akci odstartoval průvod městem s hudbou a zpěvem a tanečním vystoupením na zámeckém nádvoří. Na 24. ročník Mezinárodní letní školy staré hudby zamířilo zhruba 275 účastníků, podle pořadatelů jde o největší a nejstarší podobný kurz v ČR.

Letošní ročník přináší oproti minulým novinky, mezi asi dvacítkou hudebních tříd se otevře i kurz barokní harfy. Účastníci se mohou vzdělat také v oborech barokní trubky, renesančního tance či sólové zobcové flétny.

Obyvatelé a návštěvníci Valtic se díky škole mohou do 15. července těšit na řadu koncertů a vystoupení. Koncerty lektorů a hostů přehlídky se konají celý týden na různých místech ve Valticích, například ve farním kostele a Španělské konírně na zámku. Zajímavostí je středeční nokturno na zámku Janohrad u Lednice.

Valtice rozezněla stará hudba
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Letní škola staré hudby má ve Valticích zázemí od roku 1989. Účastníkům nabízí vedení odborných lektorů a je možné sem přijet i s dětmi, pro které se otevírají dvě plnohodnotné třídy. Kromě vystoupení školy předvádějí po večerech folklorní tradice svých zemí.

Mezi účastníky kurzů je letos asi 30 cizinců, například z Norska, Izraele, Spojených států a řady evropských států. Závěrečné vystoupení žáků školy si mohou zájemci poslechnout příští sobotu ve Španělské jízdárně.