Klezmer zazněl v Paláci šlechtičen

Brno - Biskupským dvorem včera večer zněla židovská muzika. Do Brna přijela koncertovat skupina Létající rabín. Pětičlenná kapela má za sebou koncerty po celé Evropě i v zámoří. Kromě klasické židovské instrumentální hudby zazněly i písně v jidiš, ruštině a češtině.

Klezmer je hudba sekulární, tj. světská, která však přímo čerpá z židovské liturgické hudební tradice. Specifický styl přednesu klezmerských nástrojů je velmi ovlivněn vokálními technikami synagogálních zpěváků – chazanů, a to přesto (nebo možná právě proto), že jde o hudbu čistě instrumentální (tj. bez zpěvu).

„Klezmer je čistě instrumentální muzika, ale my do ní přidáváme i spoustu zpívaných písniček. To jsou zase židovské lidovky z východní Evropy,“ přiblížil repertoár houslista, zpěvák a umělecký vedoucí kapely Vojtěch Peštuka. 

  • Létající rabín zdroj: ČT24
  • Létající rabín zdroj: ČT24

Většina z písní je v jidiš, ale řada skladeb zazněla také v ruštině nebo češtině. Skupina je vybavena klasickými nástroji, jako jsou housle, akordeon, basa, klarinet, flétna, cimbál.  Ovšem židovská hudba místo evropských dur moll tónin pracuje s pro nás nezvyklými církevními tóninami. 

Skupina Létající rabín vystoupila v Moravském zemském muzeu, v Paláci šlechtičen, v rámci výstavy V utrpení a boji, která mapuje osudy židů v průběhu dvacátého století. 

Létající rabín je laureátem Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2011, držitelem Ceny Olomouckého kraje 2011, Ceny města Prostějova 2008 a vítězem festivalu Zahrada 2006.