Tenista Lendl chystá výstavu - Muchových plakátů

Praha - Alfons Mucha vytvořil 119 plakátů, 116 jejich originálních návrhů vlastní bývalý tenista Ivan Lendl. V únoru příštího roku je představí na výstavě v pražském Obecním domě a uspořádá i několik komentovaných prohlídek. Lendlova kompletní kolekce buda vystavena vůbec poprvé.

Lendl sám říká, že má plakáty vystavené doma a občas některá díla zapůjčuje na velké výstavy ve světě. „Jako celek ale bude kolekce v Praze vystavena úplně poprvé,“ potvrdil ředitel Obecního domu Vlastimil Ježek. Jako místo pro výstavu je podle něho ideální, protože Muchovo jméno je neodmyslitelně spjato se secesí, jejíž výraznou českou ukázkou v Praze je právě Obecní dům.

Lendl jiné umění nesbírá, pustil se jen do Muchy, za jehož výstavami jezdí různě po světě, loni si přijel prohlédnout velkou výstavu jeho děl v Ostravě. K Muchovi se prý dostal prostřednictvím bývalého trenéra daviscupového týmu Jana Kukala, který se dnes věnuje mimo jiné výtvarnému umění. Ten ho také seznámil se synem výtvarníka Jiřím Muchou. Ke své sbírce už dříve uvedl, že se mu ji pravděpodobně nepodaří kompletovat. „Chybí mi ještě tři kusy. Jeden nikdo desítky let neviděl, další dva jsou v muzeích v New Yorku a Hamburku,“ vysvětlil.

Ještě před výstavou Muchových plakátů se v Obecním domě uskuteční rozsáhlá výstava, která připomene jeho letošní sté výročí založení. Představí díla slavných českých umělců, která sály secesní budovy zdobila právě při jejím otevření v roce 1912. Návštěvníci uvidí také dokumenty mapující kulturní, společenský a politický život roku 1912 i plány na stavbu Obecního domu od architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky.