Balonky v kostele poeticky intervenují za současné umění

Praha - Festival současného umění TINA B. přivezl do Prahy sto patnáct výtvarných umělců z celého světa. Nezvykle svá díla představují jihokorejští výtvarníci - učinili je součástí prostor pražských klášterů a kostelů.

Pojící linkou letošního ročníku je podtitul Art and Happiness. „Každodenní realitou 21. století ve velkých městech, jako je Praha, je neustálý stres lidí. Festival má ambici odpoutat lidi alespoň na malou chvíli od všednodenních starostí a nechat je relaxovat za přítomnosti pozitivně naladěného umění,“ vysvětluje ředitelka festivalu Monika Burian Jourdan.

Korejská sekce festivalu zkoumá pod názvem, který v překladu znamená „my, nás a naše“ roli současného umění v moderní společnosti. Součástí je podsekce Poetická intervence - ta se snaží přiblížit současné umění prostřednictvím zapojení tří korejských umělců ve významných českých svatyních.

Lidé se tak mohou setkat například s kontrastem obrazu Panny Marie a tváře romské dívky v jednom z oken barokního reflektáře kláštera sv. Jiljí. Malíř Hong Soun nechal romské a korejské děti namalovat postavu, kterou by chtěly být. Jejich fotku s obrázkem pak společně přetiskl na speciální papír a umístil v klášteře.

Velký červený lotos, jež má v průměru 12 metrů, jihokorejského umělce Choie Jeonghwy našel místo na nádvoří Břevnovského kláštera. Od stejného autora pochází i instalace z barevných balonků, která je k vidění v kostele Nejsvětějšího Salvátora.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Tina B. představí na několika místech hlavního města nejen korejské umělce, ale také polské či izraelské. Jejich „šťastné“ instalace se zaměřují na fotografie, videa, sochařství, kresby, malby, experimentálního tance i divadla. Festival začíná 17. října a potrvá do konce měsíce.