K osmdesátinám obdržela Zaoralová řád za svou vášeň pro film

Praha - Nestorka tuzemské filmové kritiky Eva Zaoralová je širší veřejnosti známa především jako dlouholetá programová a umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Za své filmové zásluhy byla 28. listopadu, v den svých osmdesátých narozenin, povýšena do hodnosti důstojníka francouzského Řádu umění a literatury.

„Eva Zaoralová si řád záslouží za svou vášeň pro film. Francouzskou kinematografii zná dokonale a má skvělý vkus, kterému se dá vždycky věřit,“ tvrdí francouzský velvyslanec Pierre Lévy, který insignie Zaoralové předával.

Vyznamenání je výrazem vděku za dílo této mezinárodně uznávané publicistky, která už dlouhou dobu seznamuje české publikum s evropskou filmovou tvorbou, zejména s francouzskou. Francouzštinu a také italštinu a češtinu Zaoralová studovala na Karlově univerzitě. Film jí učaroval díky jejímu pozdějšímu manželovi Ivo Hepnerovi, s nímž začala chodit na projekce FAMU.

Zprvu překládala odborné texty z italštiny a francouzštiny, později začala o filmu i sama psát. Od konce 60. let působí v časopise Film a doba, na přelomu 80. a 90. let byla i jeho šéfredaktorkou. Kromě toho přednášela filmovou historii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění a zasedala v porotách řady významných zahraničních festivalů.

Od počátku byla také součástí týmu kolem herce Jiřího Bartošky, který se v roce 1994 ujal pořádání karlovarské filmové přehlídky. Do roku 2010 byla uměleckou ředitelkou tohoto festivalu, od té doby působí jako poradkyně. O své celoživotní lásce - kinematografii - sepsala také s pomocí publicistky Aleny Prokopové knihu. Život s filmem pokřtila letos právě na karlovarském festivalu.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Za svůj přínos filmové vědě obdržela Eva Zaoralová řadu tuzemských i zahraničních ocenění. V roce 2002 dostala medaili českého ministerstva kultury za zásluhy o kulturu. Před dvěma lety jí prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy II. stupně. Od roku 2002 byla Zaoralová také držitelkou francouzského vyznamenání Rytíř Řádu umění a literatury, přičemž ve dnes byla v souvislosti se svým životním jubileem povýšena do hodnosti důstojníka tohoto řádu.

Mezi držiteli tohoto vyznamenání jsou z českých umělců například filmaři Jiří Menzel a Věra Chytilová, básník Petr Král, operní pěvkyně Magdalena Kožená a Eva Urbanová, malíři Adriena Šimotová a Adolf Born, fotograf Josef Koudelka, spisovatel Bohumil Hrabal a historička umění Anna Fárová. Obdržel je i bývalý prezident Václav Havel za svou dramatickou tvorbu. 3. prosince budou předány insignie komandéra Řádu za zásluhy sběratelce umění Medě Mládkové.