Diskuse: Umění v nesvobodě. Svědomí umělce

Ve spolupráci s festivalem Mene Tekel zprostředkuje web ČT24 v přímém přenosu dvě akce z programu sedmého ročníku tohoto projektu proti totalitě. První z nich - diskusní stůl na téma Umění v nesvobodě. Svědomí umělce - bylo možné sledovat 26. února. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Mene Tekel (zdroj: ČT24)

Festival Mene Tekel vznikl jako reakce na nezájem společnosti o osud politických vězňů padesátých let, ale i na absenci výuky o tomto období ve školském systému. Jeho sedmý ročník se koná v Praze od 25. února do 3. března.

Diskusního kulatého stolu se účastní: Rudolf Dobiáš, slovenský básník a politický vězeň padesátých let; doc. Milan Uhde, dramatik a spisovatel, prof. Vladimír Kokolia, výtvarník a prorektor Akademie výtvarných umění; PhDr. Jan Lukeš, publicista a historik; lotyšská režisérka Dzintra Geka; diskutovat budou i studenti humanitních a uměleckých škol. Moderuje: historik, publicista a známý televizní redaktor Vladimír Kučera (mimo jiné pravidelný přispěvatel do Blogů webu ČT24).

Kde: Bio Konvikt-Ponrepo, Bartolomějská 11, Praha 1.

Nenechte si ujít: Z programu festivalu Mene Tekel odvysílá web ČT24 v přímém přenosu také rekonstrukci soudního procesu se spisovatelem a politickým vězněm 50. let Karlem Peckou (v sobotu 2. března od 14:00).

Web ČT24 umožňuje sledovat v přímém přenosu a posléze ze záznamu i další zajímavé diskuse, přednášky nebo divadelní představení. Naleznete je na následujícím odkazu:

Vydáno pod