Ještěd slaví čtyřicítku, historii připomíná výstava

Liberec – Uplyne půl století od doby, kdy architekt Karel Hubáček nakreslil návrh horského hotelu a televizního vysílače Ještěd. O deset let později se projekt uvedl do provozu. Objekt tedy slaví hned dvojí výročí a při té příležitosti se v Severočeském muzeu koná výstava mapující celou historii slavné stavby. Kurátoři ji připravovali rok a půl.

Ještěd slaví dvojí výročí (zdroj: ČT24)

Futuristický tvar Ještědu doplňovalo originální vybavení, jež ho činilo atraktivním jak zvenku, tak zevnitř. Vše od nábytku až po nádobí v restauraci nebo ložní povlečení v hotelu bylo vyrobeno přímo pro Ještěd - v šedesátých letech věc nevídaná. 

Kurátoři chtěli na výstavě předvádět jen originály, což byl první kámen úrazu. Sehnat je nebyl snadný úkol, Ještěd totiž v devadesátých letech vystřídal hned několik majitelů a vybavení bylo rozkradeno. Muzeum ve finále vyhlásilo veřejnou sbírku a lidé nakonec přinesli kolem tří stovek exponátů. 

Historie horského hotelu ve tvaru rotačního hyperboloidu se začala psát už v roce 1963, kdy architekt Hubáček zvítězil se svým návrhem v soutěži. Tehdejší společnost přitom futuristický návrh nepřijala a jak dosvědčil jeden ze stavitelů Miroslav Jirásek, někteří lidé proti němu dost brojili. 

V současnosti ale zažívá Ještěd zlaté časy. Češi ho ohodnotili jako stavbu století a obdržel také světovou architektonickou Cenu Augusta Perreta.