Jiří Mádl podstupuje režisérský křest

Praha – Že je inteligentní, se už ví, jaký bude režisér, se teprve uvidí. Avizovaný autorský film Jiřího Mádla Pojedeme k moři se začal realizovat. Mádl, který je autorem scénáře, se, dle svých slov, zcela výjimečně chopil i režie. První klapka klapla v Českých Budějovicích 8. července. Film produkuje společnost Bio Illusion.

Budějovice jsou Mádlovým rodným městem a i film zřejmě obsahuje některé autobiografické prvky, i když to autor otevřeně nepřiznává. „Desetiletý Tomáš dostane kameru. Natočí dokument o vlastní rodině. Postupně zjišťuje, jakou má díky kameře moc a co všechno umí zjistit. Například to, že táta často nebývá v práci, ale jezdí neznámo kam, a když je konfrontován, lže, že tomu tak není. Rodinné tajemství se rozroste do mnohem větších rozměrů, než se na začátku může zdát,“ zformuloval obsah sám Mádl.

Hlavní roli Tomáše si zahraje Petr Šimčák z Brna a jeho kamaráda Harise Jan Maršál. Výběru představitelů těchto hlavních dětských rolí, na nichž snímek stojí, věnoval prý Mádl mimořádnou pozornost a sháněl je po celé republice. V rolích dospělých se představí například Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Michaela Majerníková a Jaroslava Pokorná.

Rozhovor s Jiřím Mádlem k jeho filmovému debutu (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro Reflex č. 12, který vedla Tereza Spáčilová, přiznal debutující režisér, že má velký strach. Přesto se režie ujal, neboť mu prý nic jiného nezbývalo, ačkoli ze strany jiných, i zkušenějších režisérů, byl celkem zájem. „Jenže jak se všechno připravovalo a rozebíralo, rostl ve mně pocit, že bych ten příběh možná neměl dávat jiným. Napsal jsem ho hodně specificky, v podstatě jsem ho zrežíroval už na papíře. Nakonec jsem si řekl, že jestli mám mít u něčeho kolonku režisér, tak v tomhle případě. I proto, že nic dalšího už režírovat nechci, protože to není můj cíl,“ prozradil Spáčilové Mádl.

Vydáno pod