Vicky Cristina Praha. Proč Woody Allen (ne)natočí příští film v Česku?

Praha - Americký scenárista a režisér Woody Allen uvádí do kin nový film Jasmíniny slzy. Po několika snímcích z Evropy se tak vrací do Ameriky. Čeští fanoušci jej ale chtějí dostat do Prahy. Pokud by tu Woody Allen film skutečně natočil, Praha by kromě prestiže získala podobně jako Londýn nebo Barcelona i tisíce nových turistů.

„Mám letět tři tisíce mil, abych se díval na operu a zříceniny?“ rozčilovala se roku 2000 jedna z Allenových postav, když měla opouštět milovaný Manhattan, kde vznikla většina jeho snímků. O pět let později odstartoval ve městě na Temži filmem Match Point svou poslední evropskou filmovou sérii a Londýnu zajistil desítky tisíc nových turistů.

„Podle průzkumů jeden z deseti cizinců, kteří navštíví Spojené království, sem přijíždí kvůli místům, která zná z filmů. Filmová turistika přináší britské ekonomice 2 miliardy liber ročně,“ počítá generální ředitel společnosti FilmLondon Adrian Wootton. Podobně vydělala i další evropská města. Natáčecí místa z filmů Vicky Cristina Barcelona, Do Říma s láskou nebo Půlnoc v Paříži vyhledávají houfy Allenových fanoušků.

Láska k evropské subvencované kinematografii

Woody Allen scénáře píše městu na míru poté, co mu jeho agenti vyberou zemi, která aktuálně filmové pobídky poskytuje. V případě Půlnoci v Paříži šlo o předělanou verzi jeho čtyřstránkové povídky ze sedmdesátých let. Filmový producent a kritik Tomáš Baldýnský říká: „To není láska k evropské historii, ani k evropským památkám. To je láska k evropské subvencované kinematografii. On jezdí tam, kde je dost peněz.“

Do Říma s láskou
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

„Nikdy se netajil tím, že jeho filmy jsou mnohem lépe přijímány v Evropě než v Americe, a přestože točí low-budgetové, má poměrně potíže je financovat, takže vítá každou příležitost, která se mu nabídne a financování jeho filmů usnadní. A jeho rozhodnutí na stará kolena cestovat s tím velmi úzce souvisí,“ vysvětluje Allenovu motivaci kritička Darina Křivánková.

Pokud se spokojí s Hostivaří…

Čeští fanoušci se nyní snaží dostat Woodyho do Prahy. Posílají mu obrázky míst, kde by mohl točit. „Hodně do toho bude mít co říct jeho manželka a jeho dcery, protože rodinu bere s sebou. Pokud by jim nechybělo moře a spokojili se třeba s Hostivaří, tak proč ne,“ usmívá se překladatelka Woodyho Allena Dana Hábová.

„Překvapuje mě, že se o to žádný český producent nebo někdo, kdo by na to mohl dosáhnout, ještě nepokusil. Pokud vím, tak kontakt na Allenovy agenty je normálně dosažitelný na internetu. A dokud točil po Evropě, tak se netajil tím, že kdo mu nabídne dobré podmínky, tak mu bude naslouchat. A pokud se to ještě neodehrálo, tak se bojím, že už je možná pozdě,“ říká Křivánková k možnosti dostat Woodyho Allena do Prahy.