Ponořte se do filmů! 30. FAMUfest promítá na hladině

Praha - Studenti pražské FAMU si nastavují hladinu, aby reflektovali, co na půdě školy vzniklo v uplynulém roce. Zároveň se noří i hlouběji do historie, neboť třicátý ročník je důvodem k ohlédnutí. Festival studentských snímků je letos doslova napěchovaný, své počiny famáci představí od 13. listopadu v budově fakulty a také v Divadle Komedie.

„Každý ročník FAMUfestu je nějak tematicky zaměřený. My jsme zvolili hladinu. Hladina je plocha odrážející současné dění, stejně tak FAMUfest odráží filmy, které byly na FAMU za poslední rok vyprodukovány. Navíc FAMU sídlí u řeky Vltavy, která dělí Prahu na dva břehy, stejně tak i my máme na festivalu dva břehy - soutěžní a nesoutěžní,“ vysvětlila volbu letošního tématu ředitelka FAMUfestu Alžběta Gabrielová.

Kromě tvorby současných studentů připomene přehlídka také snímky svých předchůdců. Retrospektiva je připomínkou třiceti let festivalu. „Dohledali jsme filmy od roku 1992. Prezentovány budou během ozvěn festivalu, nepodařilo se nám je bohužel zařadit do standardního programu, přihlásilo se totiž tolik filmů, že zkrátka nezbylo místo,“ doplnila Gabrielová. Na ozvěny dojde od 13. do 15. prosince ve Francouzském institutu.

Přihlašovací vlna přinesla 77 soutěžních a 25 nesoutěžních snímků. Ty ucházející se o cenu bude posuzovat odborná porota, jejímž čestným předsedou je režisér Václav Marhoul. V letošním ročníku se mezi posuzované kategorie opět vrací scénář.

Projekce propláchli pořadatelé poměrně širokým doprovodným programem. Například prostory Divadla Komedie zaplní výstava mapující třicet let FAMUfestu. Každý večer si návštěvníci mohou od filmů odpočinout při hudebním programu. Třeba hned první festivalový večer se Mardoša z Tata Bojs představí jako dýdžej. Předávání cen 16. listopadu zase zpestří novocirkusový soubor La Putyka. Připraveny jsou také odborné přednášky anebo listování scénáři studentů. „Doprovodný program zahrnuje i FAMU Friendship - prezentaci zahraničních škol. Přijedou studenti z Lodže, Berlína, Vídně a Bratislavy. Budou prezentovat své projekty i diskutovat o fungování svých škol,“ připojila další pozvánku Alžběta Gabrielová.