Psychedelický cirkus Ricarda Pragy

„Psychedelický cirkus, jaký jste nikdy neviděli“ zní podtitul nové výstavy Culture Clash - Deviations portugalského fotografa, žijícího v Praze, který si říká Ricardo Praga. Výpravná melancholie pražských ulic, v kontrastu s atributy fyzické práce, vojenství a světa tištěných médií - v nadsázce spojená klaunskými nosy na gumičce - je až do poloviny června k vidění v Galerii Gambit.

Ricardo Praga (1979), vlastním jménem Ricardo Silva, cituje promyšlenými aranžemi a surrealistickou fotomontáží osobitý pohled na rozdílnost evropských kultur, jak ji už několik let vnímá po přestěhování se z rodného Porta do Čech. Fascinaci magickou scénou Prahy, jejími domáckými i pouličními motivy, doplňují současné symbolické portréty a fotografie s prvky ready-made. Objektivem excitovaná představení mají dekadentní nádech, divadelní líčení a tajemný spirit. Důležitou roli hraje detail v podobě pravoúhlé geometrie okenního rámu nebo jemné vlněné bambulky na ponožce.

Autor o svých snímcích s nadšením otevřeně diskutuje, zajímají ho názory návštěvníků galerií, točí o nich dokumenty, účastní se mezinárodních festivalů a různých uměleckých projektů. „Mnozí nejsou na podobný styl připraveni, protože vyžaduje divácké soustředění. Nejde jen o to, jestli se vám díla líbí, nebo ne, ale o schopnost jejich transformace do jiného času, místa či kontextu.“ Přenesení významu a svoboda jeho další interpretace diváka bezprostředně aktivuje, což vnímali i účastníci vernisáže, kde Ricardo nastínil některé z možných výkladů série Footprints Collection.

„Rád bych přiměl publikum k zamyšlení a vytvoření si osobnějšího vztahu k objektům na obraze,“ říká bakalář oboru umění a multimédia na ISMAI univerzitě v Portu. "Violin Time je součástí kolekce Pražská pohádka, která zkoumá krásy Prahy jako města, jeho mysticismu a magie. Naproti tomu Lovely Morning After Coffee se zaměřuje na frustrace a temné sny těch, co žijí v cirkuse života.„ Ricardo vzpomíná na dětství a dvorek doma u rodičů v Portu. “Bylo to magické místo plné fantazie, cirkus, v němž se mohlo stát cokoli."

Minulý měsíc jsme se s díly tohoto portugalského umělce potkali během Prague Photo Festivalu, kde - kromě ukázky z nejnovějších cyklů - vystavil i fragment pantomimického fotoseriálu Růžová Street. „Je úžasné, že mám jako Portugalec možnost přenést trochu 'české kultury' do světa,“ glosuje s úsměvem fotograf, který se právě chystá osobně doprovodit své černobílé i barevné formáty do expozice v Palais Kheireddine v Tunisu. V tomto roce plánuje ještě výstavy v Japonsku a na Madeiře.

Fotografický koncept Culture Clash – Deviations lze v Galerii Gambit v Řetězové ulici v Praze 1 zhlédnout do 15. června, otevřena je vždy úterý až pátek od 14:00 do 18:00.