Fotil pro Havla i New York Times, teď Jírů rekapituluje

Praha - Fotograf Jiří Jírů byl jedním z dvorních fotografů prezidenta Václava Havla. Doma je stejně v Praze jako v Bruselu, kam odjel v srpnu 1968 původně jen studovat. O pár let později už fotografoval pro přední světové časopisy a deníky, včetně New York Times. Teď bilancuje na výstavě na pražské Staroměstské radnici nazvané jednoduše Photomix.

Jiří Jírů, který fotí už 50 let, je pozorovatelem každodenního života. Velkou část toho svého prožil v Bruselu, bez možnosti podívat se domů. Své nejslavnější snímky tak nafotil za hranicemi. „Já jsem odjel den před invazí úplně náhodně, i kamarádi mě podezírali, že jsem to musel vědět, ale byl to prostě osud,“ vypráví fotograf.

Do východního komunistického bloku se o několik let později začal vracet jako fotoreportér předních světových deníků. V osmdesátých letech odjel na přání americké redakce do Gorbačovova Sovětského svazu, fotil v Moskvě i dělníky na Sibiři. „Bál jsem se, že mě tam zavřou, protože jsem byl odsouzený na dva roky natvrdo, nějak to prošlo, ale věděli přesně, kdo jsem, co jsem dělal, prostě politika,“ vzpomíná fotograf.

Fotil pro Havla i New York Times, teď Jírů rekapituluje (zdroj: ČT24)

Po návratu do Prahy skončil na Hradě. Prezidenta Václava Havla zachycoval při oficialitách i v méně vážných situacích - třeba v hospodě u Tygra ale i na zahraničních cestách.  Na Novém Zélandu ho zachytil třeba mezi ovcemi.

Na film fotí doteď, zůstal mu věrný celý svůj život. „Diák to je nádherná věc,“ myslí si Jírů. Zakázky pro časopisy už nefotí, fotoaparátu se ale nevzdal. „Někdy si pro sebe jen tak sám jdu zafotit, mě to zklidňuje,“ řekl fotograf.