Masakr v kampusu Virginia Tech

Virginie - Jeden z nejkrvavějších masakrů v americké historii se odehrál 16. dubna 2007 v kampusu Virginia Polytechnic Institute and State University v Blacksburgu ve státě Virginie. Útočník, jihokorejský student školy Čo Sung-hu, při něm zabil 32 lidí a desítky zranil. Sám následně spáchal sebevraždu. Mezi oběťmi byli dva učitelé, třicet dalších obětí byli studenti. Útočník nejprve na kolejích zabil dva lidi, asi o hodinu a půl později vtrhl do hlavní posluchárny, kde připravil o život dalších třicet lidí.

V poselství zveřejněném po činu dal Čo Sung-hu najevo nenávist ke spolužákům i celému okolí. Přesný podnět k násilí ale nikdy zjištěn nebyl. Ví se jen to, že střelec měl už dříve nastoupit psychiatrické léčení, kterému se vyhnul. 

Učitelé, studenti, sousedé a spolubydlící se shodují na tom, že Čo byl do sebe pohroužený člověk, který téměř s nikým nekomunikoval. Jeho profesorka angličtiny Lucinda Royová ve své výpovědi pro policii uvedla, že měla z jeho projevů zlosti obavy, dokonce jej kvůli tomu vyřadila z předmětu. „Zdálo se mi, že byl celou dobu velmi osamocený, izolovaná osobnost,“ řekla Royová. „Pořád nosil sluneční brýle, dokonce i v budově, a kapuci,“ uvedla.

Studenti a jejich rodiče obviňovali vedení školy z toho, že před vrahem v areálu univerzity pozdě varovalo. Profesoři prý obdrželi varovný e-mail po první střelbě. Právě o tuto skutečnost se opírali advokáti obětí virginského masakru, když se snažili získat odškodnění ze strany státních orgánů jakožto zřizovatelů univerzity.

Vydáno pod