Pálavská zřícenina Děvičky se rozpadá. Ničí ji i desítky tisíc turistů

Pálavský hrad Děvičky chátrá. Padá z něj kamení, ve zdech vznikají praskliny a velké množství turistů památku ničí. Ročně jich tam zavítá až 150 tisíc. Pomoc teď chce spolek Památky Pálavy, letos plánuje úpravy za zhruba milion korun. Nejprve chce nainstalovat zábrany, v posledních letech tam totiž došlo k několika nehodám.

Osm set let starý hrad Děvičky je z daleka viditelnou dominantou Pálavy, jenže se pomalu hroutí. Zachránit ji teď chce spolek Památky Pálavy. „Hrozí, že se to každou chvíli může probořit, to je jeden z důvodů, proč jsme se vrhli na sanaci. Je tady spousta kamenů z hradu, chceme je využít na sanaci kaveren, zdí, cimbuří,“ uvedl viceprezident spolku Marek Sklenář.

Část zmohl zub času, část náletové dřeviny, část návštěvníci. I během prosince byl na památce nával turistů, kteří často vylezou i do korun hradeb a do oken. Na místě tak dochází k nehodám, například během loňských Velikonoc z okna hradu vypadl mladý muž. „Když si zhotovují selfíčko, často si neuvědomí, že ohrožují svůj život,“ uvedl prezident spolku Marek Ševeček.

Pálavská zřícenina Děvičky se rozpadá. Ničí ji i desítky tisíc turistů (zdroj: ČT24)

Nápor návštěvníků je vidět i v okolí zříceniny. „V tom obrovském množství se vzájemně vyhýbají, hledají klidnější pozice, zachází mimo vyznačené trasy, které mají dodržovat,“ přiblížil zástupce vedoucího CHKO Pálava Jiří Matuška.

Děvičky jsou v destrukci, zní od zachránců památky

Spolek nejprve zajistí bezpečnost návštěvníků zábranami, hlavně v oknech. Pak zpevní ta nejkritičtější místa. Jde o práce, které sice nebudou tolik vidět, o to nákladnější ale budou. „Cimbuří zjevně nepřežije další zimu, to chceme sanovat v takové podobě, jaká je. A chceme sanovat i rozštěp obvodové zdi paláce,“ vyjmenoval Ševeček.

První zákazové cedule už přibyly, nechtěné dřeviny zase zmizely. Všechno ale, alespoň zatím, platí členové spolku skoro sami. „Nemám rád, když se koukám na památky a jsou v absolutní destrukci. A to Děvičky jsou,“ svěřil se Ševeček.

Letoškem všechny práce teprve začnou. V příštích letech budou potřeba další, celkově v hodnotě 10 milionů korun.