Turecká centrální banka dál zvyšuje úrokovou sazbu, nyní je na 35 procentech

Turecká centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na 35 procent. Měnový výbor tím pokračuje ve zpřísňování měnové politiky, aby snížil vysokou inflaci, která v září činila 61,5 procenta.

Nynější zvýšení úroků je už páté od června, kdy se vedení centrální banky ujala guvernérka Hafize Gaye Erkanová. Pod jejím vedením se turecká měnová autorita vrátila k tradičnějším postupům boje s inflací, předtím úroky navzdory vysoké inflaci snižovala.

„Měnový výbor se rozhodl pokračovat v procesu zpřísňování měnové politiky s cílem co nejdříve nastolit dezinflační kurz, ukotvit inflační očekávání a kontrolovat zhoršování cenového chování,“ uvedla banka. Dodala, že bude nadále pečlivě sledovat ukazatele a trend inflace a bude i nadále využívat všechny nástroje, které má k dispozici, v souladu se svým hlavním cílem, tedy cenovou stabilitou.

Čeká se, že úroky vzrostou na 40 procent

Analytici podle agentury Reuters zvýšení základní sazby na 35 procent očekávali. Počítají zároveň s tím, že úroky zůstanou na této úrovni do konce letošního roku. V první polovině příštího roku by centrální banka podle nich měla úroky zvýšit na 40 procent.

Další pokles turecké liry a zvyšování daní podpořilo inflaci, která snižuje Turkům jejich úspory. Navzdory růstu úrokových sazeb zůstane podle analytiků inflace vysoká po zbytek letošního roku. Podle jejich odhadů se na konci roku bude pohybovat v rozmezí 64,6 procenta až 73 procent. V dalších letech by mohla zpomalit, na konci příštího roku na 43,4 procenta. Loni Inflace vzrostla na čtyřiadvacetileté maximum 85,5 procenta.

Analytici podle ankety agentury Reuters také očekávají, že v letošním roce turecká ekonomika díky domácí poptávce vzroste o čtyři procenta. Vláda počítá s růstem o 4,4 procenta.