Vláda by mohla zrušit, či omezit patnáct daňových výjimek. Úspory mají přinést miliardy

Události: Koaliční debata o rušení daňových výjimek (zdroj: ČT24)

Vláda zvažuje zrušit, nebo omezit patnáct daňových výjimek téměř za devět miliard korun ročně. Česká televize to zjistila z materiálu poslaného ministerstvem financí koaličním lídrům. Na seznamu je třeba zrušení takzvaného školkovného nebo daňové slevy na nepracující manželku či manžela. Celý úsporný balíček ve středu proberou špičky koaličních stran.

V opavské strojírenské firmě pracuje zhruba osm set zaměstnanců. Ročně si ti, kteří jsou v odborech, mohou díky zaplaceným příspěvkům snížit daňový základ až o tři tisíce korun ročně. Ušetří tak 450 korun. Teď ale koalice plánuje zvýhodnění zrušit. „To už tady bylo několikrát, už jsme to zažili za minulých vlád. Hodnotím to samozřejmě zase jako krok protisociální,“ hodnotí hlavní předák závodní odborové rady Ostroje Opava Jiří Volf.

„Pokud člověk chce být odborář, tak si prostě členský příspěvek zaplatí a není jakýkoli důvod, aby to bylo daňovou výjimkou,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Je to výjimka, která je poměrně nesystémová, je to asi těžko vysvětlitelné, proč tuto výjimku mají právě a pouze odbory,“ dodává předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Návrh na zrušení daňových výjimek
Zdroj: ČT24/interní materiál ministerstva financí

Česká televize zjistila, že kromě toho ministr financí poslal šéfům koaličních stran návrh na zrušení školkovného, daňové slevy na nepracující manželku či manžela nebo daňového osvobození nepeněžních benefitů, které poskytují zaměstnavatelé svým pracovníkům. Mezi ně patří třeba firemní školky nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce.

„Daňové výjimky jsou jednou z věcí, u kterých si dokážeme představit, že je možné provést nějaké změny,“ tvrdí 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Ve středu odpoledne začnou koaliční strany ve Strakově akademii jednat i o konci dalších daňových výjimek. Například zrušením speciální roční čtyřtisícové úlevy pro pracující studenty by stát ročně ušetřil tři sta milionů korun. Kromě toho by prezident mohl nově začít platit ze svého platu zdravotní a sociální pojištění.

„Podporuji snížení množství daňových výjimek, a to proto, že jsem stoupencem spíše jednoduchého daňového systému,“ říká premiér Petr Fiala (ODS).

Návrh na zrušení daňových výjimek
Zdroj: ČT24/interní materiál ministerstva financí

Opozice zastoupená v Poslanecké sněmovně říká, že chce také snížit počet daňových výjimek a slev. Mluví ale o rušení jiných úlev, než navrhuje vláda. „Typicky, že si třeba můžete z daní odečíst peníze, které dáváte na investiční životní pojištění, protože to je pro mě celkem kontroverzní produkt,“ navrhuje místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher.

„My navrhujeme zrušit výjimky naopak spíše zahraničním vlastníkům firem, kteří tady nemusí platit daně z dividend,“ dodává místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Rušení úlev bude součástí úsporných opatření, díky kterým chce vláda snížit roční schodek o minimálně sedmdesát miliard korun. Premiér chce kompletní návrh představit v polovině května.