Paliva zlevnila, stále jsou ale výrazně dražší než před válkou

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily, průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 47 korun. Litr Naturalu 95 se nyní prodává u čerpacích stanic v průměru za 46,91 koruny, před týdnem byl o 69 haléřů dražší. O 63 haléřů na litru zlevnila také nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,14 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude cena pohonných hmot dále klesat, případně stagnovat. Navzdory poklesu jsou pohonné hmoty v Česku stále výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Tehdy zaplatili řidiči za benzin o 13,23 koruny na litru méně, za naftu pak o 15,55 koruny na litru méně. Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července. V posledních dvou týdnech se ceny snižují o desítky haléřů za týden.

„Pro řidiče je výborné, že prudce klesají velkoobchodní marže na evropském trhu, a to především u benzinu. Vývoj v nejbližším týdnu bude proto pro řidiče příznivý. Do konce července by průměrné ceny mohly poklesnout o dalších 30 až 60 haléřů za litr. Benzin zlevní více,“ konstatuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Analytik XTB Jiří Tyleček očekává spíše stagnaci současných cen. „Cena benzinu i dieselu na čerpacích stanicích pokračovala v minulém týdnu v poklesu. Stále se tak pozitivně projevoval propad cen paliv v Rotterdamu z počátku července,“ uvedl Tyleček. Českým řidičům podle něj zlevňovala poslední nákupy síla české měny. „Ceny benzinu i dieselu by se nadále mohly pohybovat v blízkosti 47 korun za litr,“ dodal.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 46,26 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 46,58 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 47,89 koruny a nafta se tam tankuje za 48,11 koruny za litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40. Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr a cena nafty téměř na 49,60 koruny. Od té doby ceny kolísají.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

V Polsku levněji, v Rakousku dráž

Češi, kteří se během léta chystají cestovat do zahraničí, musí počítat s tím, že v řadě zemí si proti Česku za benzin a naftu připlatí. Jsou ale i státy, kde naopak na pohonných hmotách ušetří, někde i výrazně. Vyplývá to z údajů společnosti Finlord.

„Velmi nízké jsou ceny v Maďarsku, a to kvůli vládnímu stropu na ceny paliv. Nicméně za takto nízké ceny cizinci natankovat nemohou. O devět korun levněji než v ČR lze natankovat v Polsku, což je důsledek nižší daně. V Chorvatsku je mírně levnější benzin,“ popsal Tomčiak. Při ceně nižší o devět korun ušetří řidiči na padesátilitrové nádrži zhruba 450 korun.

V Itálii jsou benzin i nafta mírně dražší, nicméně oproti minulosti je rozdíl vůči Česku podle analytika mnohem menší, což je důsledek výrazné redukce spotřební daně v Itálii. O čtyři koruny vyšší než v tuzemsku jsou ceny pohonných hmot v Rakousku. „Řidičům se tam nevyplatí tankovat,“ doplnil Tomčiak.