Vláda už nechce zavírat podniky, uvedl Havlíček. Má tomu zabránit očkování, testování i covid pasy

Otázky Václava Moravce k rozvolňování restrikcí, první část (zdroj: ČT24)

Česko v pondělí dále rozvolňuje. Podnikatelé však vyčítají vládě, že přišli o úspory, zadlužili se, ale přitom nevědí, jaké kroky od ní mohou dál očekávat. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce zdůraznil, že kabinet už nechce ani při případném zhoršení epidemické situace provozy znovu zavírat. Za klíčové v tomto ohledu považuje pokračování v očkování, testování, covid pasy, ale i funkční pravidla pro fungování maloobchodu a služeb, která se vytváří. Dodal, že dosavadní podpora by se zároveň měla utlumovat postupně.

„Chápu, že by podnikatelé chtěli, aby se to otevřelo vše naráz. Ale my se musíme rozhodnout, jestli budeme postupovat i podle toho, co říkají epidemiologové, nebo se v tuto chvíli spokojíme s tím, že čísla jsou dobrá,“ uvedl. Souhlasí sice, že vývoj aktuální situace je příznivý, a to „díky testování, očkování i dodržování pravidel, zvláště v posledních týdnech a měsících“. Varoval však před rizikem, že rychlé rozvolňování by tento příznivý vývoj mohlo zvrátit. „Musíme krok po kroku,“ dodal.

A postupně by se také měl vypínat i dosavadní systém podpor. Místopředseda SPD Radim Fiala v OVM totiž upozornil, že zahrádky, které se v pondělí otevírají, nebudou schopny vydělat na zbytek restaurace. Podle Havlíčka to ale vůbec neznamená, že by nemohly podniky dále čerpat podporu.

„Zahrádky nebudou mít nejmenší vliv na hospodu ve smyslu čerpání kompenzací, protože jim to nebudeme počítat za květen, ale za tři měsíce,“ zdůraznil. Uvedl, že provozovatelé tak mohou dále čerpat i plné kompenzace.

Podpora může trvat i déle než jen do konce května

S podporou se zatím podle ministra počítá do konce května, není ale vyloučené, že potrvá i déle. „Dokud budou prodejny nebo jiné provozovny uzavřené nebo zásadním způsobem vlivem vladních nařízení omezené, což může být třeba kultura nebo některé další aktivity, tak budou pokračovat kompenzace,“ ujistil.

Kritiku, která se z řad podnikatelů objevuje v tom ohledu, že se výplata podpor prodlužuje, odmítl. „Stojím si za tím, že se nic nezdržuje, naopak peníze dostávají včas,“ uvedl. 

Kdy tedy programy opravdu skončí, se bude podle něho teprve řešit. „Ještě nevím, jestli se to podaří přesně podle plánu. Ten není časově dán, je dán přes data. Klíčový okamžik bude incidence 50 na 100 tisíc obyvatel, dnes jsme na 72. A my jsme řekli, že když to bude na 50,  tak se pustí jeden z posledních segmentů, a to jsou restaurace uvnitř,“ uvedl. Odhaduje, že tento moment nastane na začátku června.  

„Je potřeba dát lidem vědět, jak to přesně bude, oni s tím musí finančně počítat,“ zdůraznil Fiala. Dodal, že například v Německu dostávají podnikatelé dvouleté bezúročné úvěry, aby nejtěžší dobu snáze překlenuli. „Je potřeba na to mít systém,“ zdůraznil.

Otázky Václava Moravce k rozvolňování restrikcí, druhá část (zdroj: ČT24)

Není jasné, co se bude dít, kdyby rozvolňování muselo přibrzdit, upozorňuje Michalik

Podobně to vidí i náměstek středočeské hejtmanky Věslav Michalik (STAN). Dosavadní rozvolňovací balíčky jsou podle něho jasné, nejasné ale zůstává to, co se bude dít, kdyby se muselo rozvolňování zpomalit nebo se vrátit k situaci, kdy se bude muset opět zavírat. Připomněl, že se můžou vyskytnout různé mutace viru i jen v některých oblastech a je potřebné si ujastnit, jaká pravidla v dané chvíli budou kde platit.

Žádá proto po vládě „systém předvídatelných kroků“, tedy aby vyvořila dokument, který jednoznačně sdělí občanům i podnikatelům, co se bude v určitých situacích dít. 

Havlíček upřesnil, že plán existuje a sestává se z několika oblastí. Jednou z nich je očkování – pomocí dostatečné proočkovanosti se lze podle něho vyhnout i opětovnému uzavírání ekonomiky. Upozornil, že v určitém okamžiku podle něj nabídka vakcinace ale převýší poptávku. „Je proto nutné občany motivovat, aby se nechali očkovat,“ řekl. 

Důležité je podle ministra také testování. Nepovažoval by za vhodné, aby tato povinnost pro firmy a úřady, která by měla platit do konce června, skončila dřív. „Pak to přejde do režimu obchodního nebo službového,“ řekl dále. Prokázat se negativním testem musí nyní lidé například při vstupu do kadeřnictví, salonů krásy či na masáže.

Jedině testovaní, očkovaní nebo zákazníci, kteří v posledních 90 dnech prodělali covid-19, budou mít od pondělí přístup do restauračních zahrádek.

Udržení fungování podniků i při případném zhoršení pandemie má podle Havlíčka pomoci i projekt takzvaná bezpečná provozovna, který ministerstvo průmyslu připravuje pro jednotlivá odvětví s profesními svazy, řekl.

Vláda je podle Havlíčka připravena i na podporu podnikatelů, pokud by jejich činnost musela znovu omezit. Jedním z hlavních nástrojů bude nedávno schválený kurzarbeit na podporu zaměstnanosti, dodal ministr.

Zjednodušit cestování minimálně na úrovni Evropské unie mají pak takzvané covid pasy. „Předpokládá se, že to zjednoduší i u nás poskytování určitých služeb, třeba v kultuře,“ uvedl Havlíček. Česká republika by v on-line aplikaci měla mít podle Havlíčka covid pas od 15. června, platit by měl začít od 1. července.

Místopředseda SPD Fiala ale upozornil, že toto řešení bude na lidi vytvářet nepřímý tlak, aby se nechali očkovat. „Někdo říká tlak, někdo říká motivace,“ odpověděl Havlíček.