Doba vynesla na výsluní dárkové poukazy. Lidé potěšili sebe a pomohli oblíbeným podnikům

Události: Klidné vánoční nakupování (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru ovlivnila letos i předvánoční nákupy. Víc než loni lidé pořizovali hlavně poukazy na služby, zážitky nebo do oblíbených podniků. Prodejci se tomu přizpůsobili.

Například jedna z kaváren na pražském Smíchově původně dárkové poukazy nenabízela. Už během jara se ale po nich zákazníci ptali tak často, že se rozhodli je vyrobit. „Chtěli nějakým způsobem podnik podpořit, tak jsme je zavedli. A teď musím říct, že to rozhodně pomáhá překlenout těžší období,“ řekl spolumajitel Tomas Ashtar. 

Poukazy na roční předplatné nebo například občerstvení v kavárně pomáhají i kulturním institucím. Ty jsou letos zavřené už potřetí. „Tím, že koupíte roční členství, potěšíte dvakrát. Obdarovaného a nás,“ uvedla mluvčí pražské galerie Hana Janišová. Lidé si tam mohli koupit poukázku na kávu a dort nebo -⁠ zapálení příznivci –⁠ celoroční vstupenku a předplatné. 

Velký zájem byl o elektrické koloběžky

Ze sortimentu elektroniky oproti loňsku nejvíc přibylo prodaných elektrických koloběžek a příslušenství k osobním počítačům. Jinak ale v obchodních řetězcích lidé nakupovali podobné zboží jako loni.

„Samozřejmě jsou to dárky pro děti, hlavně hračky, potom parfumerie, kosmetika a opravdu zajímavé prodeje nám hlásí i prodejci knih,“ zmínila mluvčí jednoho z nich Kateřina Martykánová.

Mnohem častěji než v minulosti pak lidé v koronavirové době míříli pro dárky do lékáren. „Zaznamenali jsme v letošním roce velký nárůst prodeje přípravků na imunitu, vitaminů. Hodně se prodávají přípravky na péči o klouby,“ uvedla asistentka jedné z lékáren ve Staré Boleslavi Markéta Harčariková. Dodala, že oproti zvyklostem byl nárůst až o 200 procent. 

Podobné dárky mají ještě jednu výhodu. Některé lékárny, podobně jako například benzinové pumpy, budou mít otevřeno i na Štědrý den.

Co zůstává jako v posledních letech, jsou nákupy na poslední chvíli. Například kaprů. Někde byla fronta desítky metrů dlouhá, jinde se nakupovalo v klidnějších podmínkách. „Prodáváme od neděle. Tenhle rok jsme to prodloužili o jeden den oproti loňsku a prodali jsme o něco víc než loni,“ řekl prodejce kaprů na jihu Moravy Lukáš Zrzavý.

V obchodním centru uprostřed Zlína lidé na poslední chvíli sháněli hlavně hračky, kosmetiku nebo knihy. I přesto, že lidé před obchody čekali, než budou smět dovnitř, návštěvnost tam mají v těchto dnech zhruba o třetinu nižší, než je v tomto období běžné. Ale to ještě nemusí znamenat nižší tržby. Prodavači se totiž každému člověku můžou víc věnovat a s nákupem dárků poradit.

Ve středu mohli lidé nakupovat ještě na trzích v centru Brna. Prodejci tady letos ale rekordní tržby neměli. Někteří mluví o nejhorším roku, který kdy zažili.