Důchodci by mohli dostat jednorázově až šest tisíc. Babiš s Hamáčkem budou jednat po víkendu

Důchodci by letos mohli dostat jednorázový příspěvek pět až šest tisíc korun. Deníku Právo to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by šlo o náhradu za stres a těžké situace letošního roku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pro televizi Nova uvedla, že v pondělí předloží návrh na jednorázový bonus 6000 korun. S myšlenkou příspěvku přišla počátkem srpna spolu se šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Zároveň hovořili o alternativě v podobě vyšší valorizace penzí. Ani tu Babiš nevyloučil. Jasno má být po víkendu.

Podle Babiše podpořila vláda během koronavirové pandemie zaměstnavatele a jejich prostřednictvím zaměstnance, živnostníky a podnikatele i lidi pracující na dohody. Přispět chce ještě penzistům.

„Důchodci také měli stres, prožívali těžkou životní situaci, tak jsme došli k názoru, že by si i oni zasloužili nějaký jednorázový příspěvek. Stejně, jako jsme to udělali v roce 2016. Tehdy dostali 1200 korun,“ řekl premiér v rozhovoru pro Právo.

Oproti zmíněnému příspěvku z roku 2016, kdy vládl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), by ale mohli penzisté dostat až pětinásobek – podle Babiše by mělo jít o pět až šest tisíc korun nad rámec zákonné valorizace. Není však zřejmé, kdy by stát tento příspěvek vyplatil.

„Ten dáme buď příští nebo možná ještě letošní rok,“ řekl premiér. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mluvila v tomto týdnu o jednorázové platbě okolo Vánoc.

Ministryně práce Maláčová v sobotu oznámila, že v pondělí předloží návrh na jednorázový bonus pro důchodce 6000 korun. „My tomu říkáme rouškovné a pevně doufám, že se nám to podaří schválit,“ komentovala to Maláčová. „Rouškovné“ by se podle ní mělo vyplácet ještě letos před Vánocemi.

Poslankyně opozičních Pirátů Olga Richterová ovšem v sobotu v televizi Prima upozornila, že kvůli jednorázovému příspěvku mohou někteří senioři ztratit nárok na příspěvek na bydlení na tři měsíce. Podle dalších zástupců opozice se členové vlády předhánějí v uplácení a rozdávání předvolebních pozorností. Podotkli také, že kabinet neříká, kde na mimořádný příspěvek pro důchodce vezme peníze.

Alternativou k jednorázovému příspěvku by mohla být valorizace důchodů nad rámec zákonných 840 korun. „Uvažujeme, zda nenavýšíme nad valorizaci, nebo dáme jednorázový příspěvek. Dohoda je na dobré cestě,“ věří Babiš.

S myšlenkou vyšší valorizace nebo jednorázového příspěvku přišli již na počátku srpna sociální demokraté. Šéf ČSSD Jan Hamáček hovořil o plošném zvýšení důchodů o 300 až 400 korun nebo jednorázovém příspěvku „v řádu tisíců ročně“.

Andrej Babiš chce s Janem Hamáčkem o konečné podobě růstu důchodů jednat v pondělí. Zvolenou variantu potom společně oznámí.