Nástup elektromobilů pokračuje, Hyundai začne v Nošovicích vyrábět model Kona Electric

Automobilka Hyundai zahájí v březnu ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku produkci elektromobilů Kona Electric. Letos tam vyrobí desítky tisíc těchto vozů. Stane se tak první automobilkou, která bude v Česku vyrábět automobily na elektrický pohon. Konkurenční Škoda Auto vyrábí od prosince elektromobil CITIGOe iV v závodě Volkswagenu v Bratislavě.

„V nošovickém závodě budeme vyrábět vozy Kona Electric pro významné evropské trhy, kterými jsou Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Česká republika, Slovensko a Polsko,“ řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Dále uvedl, že od zahájení prodeje v roce 2018 překonala poptávka po vozech Kona Electric očekávání. „Cílem zvýšení kapacity jejich výroby je držet krok s rostoucí poptávkou. Zaměřením se na uspokojení poptávky zákazníků se Hyundai může stát největším dodavatelem vozidel s nulovými emisemi v Evropě, když bude mít v roce 2020 možnost nabídnout více než 80 tisíc kusů vozů tří modelových řad,“ uvedl Barvík.

Škoda Auto chce letos začít v Mladé Boleslavi vyrábět první elektromobil vyvinutý na koncernové platformě MEB, uvedla minulý týden agentura ČTK. Do roku 2025 investuje společnost Škoda do rozvoje alternativních technologií pohonu a nových služeb mobility dvě miliardy eur (více než 50 miliard korun). Firma očekává, že podíl elektrifikovaných vozů na jejím celkovém prodeji bude do roku 2025 činit přibližně 25 procent.

Škoda vyrábí vozy také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než sto trzích. V ČR zaměstnává asi 37 tisíc lidí.