Japonská ministryně spravedlnosti označila Ghosnův útěk za neomluvitelný

Za neomluvitelný označila japonská ministryně spravedlnosti útěk bývalého předsedy správní rady automobilky Nissan Carlose Ghosna z Japonska do Libanonu. Masako Moriová podle agentury Reuters uvedla, že nařídila vyšetření Ghosnova útěku, a slíbila, že zpřísní imigrační kontroly. Ghosn čelil v Japonsku obvinění z několika trestných činů.

„Útěk obviněného, který byl z vazby propuštěn na kauci, je neomluvitelný,“ uvedla Moriová. Zároveň odmítla, že by japonský soudní systém nerespektoval základní lidská práva, jak tvrdí 65letý Ghosn. Podle agentury AFP je prohlášení Moriové první oficiální reakcí japonské vlády na Ghosnův útěk.

Bývalého předsedu správní rady automobilky Nissan Carlose Ghosna zadrželi v Japonsku v listopadu 2018. Postupně jej obvinili z několika trestných činů. Mimo jiné z toho, že nepřiznal všechny příjmy a že zneužil firemní peníze.

V úterý Ghosn, který má brazilské, libanonské a francouzské občanství, oznámil, že uprchl z Japonska do Libanonu. Prohlásil, že neutekl před spravedlností, ale naopak před nespravedlností a politickým pronásledováním. Japonský soudní systém označil za zmanipulovaný.

Ministryně slíbila důkladné vyšetření útěku

Libanon nemá s Japonskem dohodu o vydávání občanů. Blízkovýchodní země ale už od mezinárodní policejní organizace Interpol obdržela na Ghosna zatykač s varováním červeného stupně. Ten je žádostí členské země určenou ostatním státům, aby pomohly lokalizovat a zatknout člověka podezřelého ze spáchání trestného činu. 

Japonská ministryně spravedlnosti v neděli slíbila důkladné vyšetření „zjevně nelegálního“ Ghosnova útěku z Japonska. Zároveň uvedla, že neexistuje žádný záznam toho, jak se průmyslník dostal ze země. Kauci, na kterou byl někdejší předseda správní rady Nissanu loni v dubnu propuštěn a jejíž podmínky mu zakazovaly opustit Japonsko, soud podle Moriové již zrušil.

Tokijské státní zastupitelství v neděli v prohlášení uvedlo, že bylo od počátku proti tomu, aby se Ghosn dostal na kauci z vazby, neboť se obávalo, že by mohl uprchnout ze země.

Podle agentury Kjódó Ghosn odletěl z Japonska 29. prosince v soukromém letounu z mezinárodního letiště v Ósace. Do Libanonu přicestoval podle tamních médií z Turecka.