Mzdy mají příští rok dál růst, ovšem výrazně pomaleji

Mzdy mají dále růst (zdroj: ČT24)

Mzdy mají i v roce 2020 dál růst, podle analytiků už ale ne tak rychle jako dosud. Důvodem je zpomalování ekonomiky. Pracovníkům v soukromých firmách by měly výdělky příští rok stoupnout o průměrných 2100 korun. Letos to byla vyšší částka. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory.

Přemysl Veselý pracuje na výstupní kontrole ve výrobě klimatizací Daikin už dva roky a letos ho na výplatní pásce čekaly hned dvě dobré zprávy – v dubnu dostal přidáno a v listopadu mu firma vyplatila bonusy.

Spolu s ním dostalo přidáno i dalších skoro 1400 kmenových zaměstnanců. Přilepšili si o sedm až čtrnáct procent – podle toho, co ve firmě dělají. „Dávali jsme preferenci technickým a dělnickým pozicím,“ upřesňuje správní ředitel společnosti Daikin Jan Voch.

Na bonusech pak firma mezi zaměstnance rozdělila přes 38 milionů korun. O tom, jak porostou mzdy v roce 2020, začnou v Daikinu vyjednávat zhruba v polovině ledna. „Určitě nebudeme navyšovat plošně, inflace podle posledních odhadů měla být nad 3,1 procenta, každopádně chceme jít výrazně nad tuto částku, co se týká inflace,“ konkretizuje Voch.

Tempo růstu mezd v letošním roce začalo mírně zpomalovat – i tak ale bylo vysoké. Ve třetím čtvrtletí v průměru zaměstnanci vydělávali přes 33 a půl tisíce korun. Podle Hospodářské komory si tak letos pracovníci přilepšili odhadem o 2400 korun, příští rok už to ale bude míň.

Růst mezd
Zdroj: ČT24

„Pro firmy je to náročné, zejména pro ty malé a střední firmy, protože ty mají méně prostředků, ale je to dáno tím, jaká je situace na trhu práce, a firmy se s tím budou muset vyrovnat,“ míní ředitelka Manpower Jaroslava Rezlerová.

V roce 2020 by průměrná mzda mohla překonat hranici 36 tisíc korun. Jednotlivé instituce ale ve svých prognózách počítají s tím, že výplaty neporostou ani o šest procent.

Růst mzdy 2020
Zdroj: ČT24

Zvyšuje se také podíl firem, které vyplácejí na konci roku minimálně jednu výplatu navíc. Letos by ji mělo svým zaměstnancům dát skoro 60 procent podniků.