Předsedou dozorčí rady Českých drah se stal Pavel Kysilka

Dozorčí radu Českých drah nově vede ekonom Pavel Kysilka. Do funkce ho zvolili ostatní členové rady, informoval mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Kysilka ve funkci nahradil akademika Karla Pospíšila, který kandiduje do představenstva firmy. Jedním z prvních úkolů dozorčí rady pod vedením Kysilky bude v příštím týdnu volba členů představenstva skupiny.

Kysilku do dozorčí rady v minulém týdnu jmenoval řídící výbor podniku, který ho zároveň navrhl na předsedu kontrolního orgánu dopravce. Výbor při řízení podniku zastupuje ministerstvo dopravy. Kysilku na post předsedy rady už dříve doporučil i šéf resortu Vladimír Kremlík (za ANO), který vyzdvihl jeho ekonomické zkušenosti.

Kysilka v minulosti působil jako člen rady centrální banky a později i viceguvernér ČNB. Od prosince 1997 do července 1998 byl pověřen zastupováním guvernéra. V letech 2012 až 2015 byl generálním ředitelem České spořitelny.

Absolvoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Po studiích zůstal na VŠE jako vědecký aspirant, později pedagog; v roce 1986 nastoupil jako vědecký pracovník do Ekonomického ústavu Československé akademie věd, kde tři roky působil v týmu Josefa Zieleniece.

V letech 1990 až 1991 pracoval jako hlavní ekonomický poradce ministra pro ekonomickou politiku; po volbách 1992 byl ekonomickým poradcem ministra hospodářství Karla Dyby a na přelomu let 1992 až 1993 byl pověřen přípravou a řízením měnové odluky se Slovenskem a zavedením české měny.

V letech 1992 až 1993 byl zástupcem viceguvernéra Státní banky československé (SBČS), od roku 1992 byl členem bankovní rady SBČS, později České národní banky (ČNB), v letech 1993 až 1999 působil ve funkci viceguvernéra ČNB, v době, kdy byl Josef Tošovský premiérem, byl pověřen vedením ČNB.

Následně pracoval jako výkonný ředitel v Erste Bank Sparkassen a v roce 2000 začal pracovat pro Českou spořitelnu (ČS) jako hlavní ekonom a člen širšího vedení banky. Členem představenstva ČS byl zvolen v říjnu 2004, v letech 2011 až 2015 byl jejím generálním ředitelem.

V dubnu 2016 byl zvolen do dozorčí rady České exportní banky, o měsíc později se stal jejím předsedou, obě funkce opustil v listopadu 2016. Ve stejné době působil také jako místopředseda dozorčí rady Českomoravské záruční a rozvojové banky. Poslední tři roky se věnoval zejména poradenství.

Odcházející generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Hledání předsedy představenstva

Příští týden bude dozorčí rada už pod vedením nového předsedy vybírat dva nové členy představenstva, včetně jeho předsedy. Do výběrového řízení se přihlásilo přes 30 zájemců. Výběrová komise jejich seznam postupně zúžila na několik kandidátů, z nichž bude rada vybírat. Podnik v současnosti vede tříčlenné představenstvo v čele s místopředsedou Radkem Dvořákem.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Vlaky státního dopravce v prvním pololetí cestovalo 91,6 milionu lidí, meziročně o 2,5 procenta více. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.