Měnový fond se neshoduje s tvrzením USA, že Čína manipuluje jüanem

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve výročním hodnocení čínské ekonomiky potvrdil svůj názor, že hodnota čínské měny je zhruba v souladu s ekonomickými faktory. Pekingu ale doporučil, aby prosazoval flexibilnější směnný kurz a méně intervence. Postoj fondu se liší od názoru administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle které Čína kurzem domácí měny manipuluje.

Ředitel oddělení MMF pro Čínu James Daniel uvedl, že při hodnocení čínské hospodářské politiky zjistil, že směnný kurz jüanu loni „nebyl výrazně nadhodnocen ani podhodnocen“. Čínu ale vyzval, aby zveřejňovala informace o měnových intervencích.

Trump minulý týden oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Čína následně nechala domácí měnu jüan vůči dolaru oslabit na nejnižší úroveň za více než deset let, což Spojené státy přimělo k tomu, aby Čínu poprvé od roku 1994 oficiálně označily za zemi, která manipuluje měnou.

Americký ministr financí Steven Mnuchin nedávno prohlásil, že se chce obrátit na MMF, aby Washingtonu pomohl korigovat nepoctivé obchodní výhody způsobené měnovými zásahy Pekingu. Daniel však odmítl říct, jak MMF na žádost odpověděl. Prohlásil, že jednání s americkým ministerstvem financí o řadě otázek pokračují.

Mejstřík: I kdyby Čína nemanipulovala, teď už může

Profesor ekonomie z Institutu ekonomických studií fakulty sociálních věd UK Michal Mejstřík uvedl v pořadu Události, komentáře, že je obtížně říci, zda Čína s kurzem manipulovala, protože jde o složitý mechanismus. Nebezpečí však vidí jinde. „Pokud už vás někdo označí za měnového manipulátora, tak vy si to necháte a do budoucna opravdu začnete manipulovat.“ 

Dan Šťastný z University of New York in Prague ve stejném pořadu uvedl, že obvinění Číny je spíše zástěrkou, aby mohli Američané přistoupit k dalšímu opatření. Čína podle něho byla pasivní, nechala kurz oslabit, neintervenovala. Zdůraznil rovněž, že každá celní válka má jen poražené, žádné vítěze. 

Cla na dovoz čínského zboží do USA
Zdroj: ČT24

V souvislosti s českou ekonomikou Mejstřík poté uvedl, že přes nepříznivé zprávy ze světa (obchodní spory USA–Čína, propad německého průmyslu) není potřeba panikařit. „Příležitostí pro české průmyslníky stále ještě zbývá dost.“ A to i díky tomu, že v minulosti hodně investovali. Příležitost vidí například v rozvoji dodavatelských řetězců.

Slabé místo naopak spatřuje ve složitosti utratit peníze na velké infrastrukturní projekty i ve stavu stavebního práva. Nyní nastává podle něj chvíle pro stát, aby nasadil své fiskálně infrastrukturní nástroje. Z hlediska budoucnosti se Mejstříkovi nezdá zdravé, že průměrný plat ve veřejném sektoru je vyšší než v soukromém sektoru a stále se jedná o jeho dalším zvýšení. 

Vývoj české ekonomiky
Zdroj: ČT24
Saldo státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Šťastný se domnívá, že česká vláda by měla využít relativní konjunktury, kterou zažíváme, k posouvání veřejných financí směrem k větší udržitelnosti. Tedy aby rozpočtové schodky nebyly tak vysoké.

Uznává přitom, že vláda má do značné míry svázané ruce, protože převážná část výdajů státního rozpočtu je mandatorních (ze zákona povinných). 

Ekonomové Šťastný a Mejstřík nejen o měnové manipulaci (zdroj: ČT24)

MMF: Clo může Čínu hospodářsky oslabit. A s ní i svět

MMF ve zprávě varoval, že zhoršení obchodního napětí s USA může ohrozit ekonomickou a finanční stabilitu Číny, což by vyžadovalo, aby vláda zavedla nová opatření k podpoře fiskální politiky.

Pokud by USA uvalily pětadvacetiprocentní clo na zbývající čínský dovoz za 300 miliard dolarů, snížilo by to v následujících 12 měsících ekonomický růst země asi o 0,8 procentního bodu. To by mělo výrazný negativní vedlejší dopad po celém světě.

James Daniel podle agentury Reuters dodal, že plánované desetiprocentní clo na toto zboží, které má být uplatňováno od 1. září, může snížit růst o 0,3 procentního bodu.