Odstavený blok Dukovan po opravě nabíhá, energii začne dodávat příští týden

V jaderné elektrárně Dukovany začali v pátek energetici uvádět do provozu druhý výrobní blok, který museli v červnu neplánovaně odstavit kvůli závadě parogenerátoru. Opakované kontroly po opravě ukázaly řádný stav zařízení, proto mohl náběh začít, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Odstávka bloku podle něho skončí příští týden, kdy začne znovu dodávat energii do sítě.

Plánovaná odstávka druhého bloku původně začala 17. května. Energetici při ní vyměnili pětinu paliva a zmodernizovali část zařízení. Blok připojili k přenosové soustavě 23. června.

O den později ale zvyšování výkonu přerušili, protože u jednoho ze šesti parogenerátorů, které se starají o předávání tepla z primárního do sekundárního okruhu, zjistili odchylku od očekávaných provozních parametrů. Energetici tak blok znovu odstavili.

Při kontrole technici objevili lokální zeslabení několika teplosměnných trubiček výměníku, které zaslepili. „Co bylo příčinou, zda šlo o přirozenou degradaci, nebo něco jiného, budou zjišťovat odborníci,“ řekl Bezděk.

Další testy před rozjetím štěpné reakce

Kontroly parogenerátoru se podle něj provádějí v pravidelných intervalech a na tento druh opravy je elektrárna připravena. „Odstávku energetici využili i ke kontrole parogenerátoru číslo dvě a provedení dalších servisních činností,“ přiblížil Bezděk.

Teď budou energetici ještě před samotným obnovením štěpné reakce dělat rozsáhlé testy a kontroly obvyklé při každém spouštění bloku.

Dukovanská elektrárna je v provozu od roku 1985, loni dodala 14,25 TWh elektřiny. Má čtyři výrobní bloky a pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. ČEZ prověřuje možnosti provozu nynějších bloků přibližně do roku 2045.