Předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos na konci dubna skončí

Předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos skončí k 30. dubnu po necelém roce ve funkci a z dozorčí rady zcela odejde. Řídicí výbor v pondělí současně odvolal z pozice člena rady Jana Štrofa, nahradila ho prorektorka Univerzity Pardubice Tatiana Molková, uvedl serverZdopravy.cz

Moosovu očekávanou rezignaci potvrdil webu předseda řídicího výboru Českých drah Tomáš Čoček, oficiální dopis s rezignací ještě od Moose nepřišel. Moos nechtěl informaci komentovat. „V tuto chvíli bych nechtěl tuto zprávu potvrdit ani vyvrátit. Nejprve chci tuto informaci sdělit a vysvětlit členům dozorčí rady na zasedání příští týden,“ řekl. S největší pravděpodobností odchází Moos podle webu kvůli zdravotním důvodům.

Někdejší ministr dopravy v úřednické vládě přišel do dozorčí rady Českých drah v červenci loňského roku na žádost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Loni v létě nastala v dozorčí radě výrazná změna, kdy zmizela většina členů spojená s politickými stranami. Změny v dozorčí radě vedly nakonec i ke zcela novému představenstvu firmy.

Jednou z posledních dvou politicky nominovaných osob v dozorčí radě byl člen hnutí ANO Jan Štrof. Ten pracoval dříve například jako tajemník předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Štrof ve funkci působil od července loňského roku, kdy nastalo ve vedení státního dopravce personální zemětřesení. Podle serveru Lidovky se měl údajně také stát politickým náměstkem ministra Ťoka, a tím pádem jakousi politickou spojkou do vedení Českých drah. Z tohoto plánu ale sešlo.

Druhým politickým nominantem zůstává Vojtěch Kocourek za ČSSD. Zatímco Kocourek má bohaté zkušenosti v dopravě, pro Štrofa šlo do loňska o neznámý obor. Nová členka dozorčí rady Tatiana Molková je profesorkou na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice, konkrétně na katedře technologie a řízení dopravy. Současně je i prorektorkou pro vzdělávání.

Dozorčí rada je klíčovým orgánem Českých drah, rozhoduje například o představenstvu firmy.