Na vládě pokračuje rozpočtová tahanice

Praha -  Sobotkova vláda se zatím neshodla na tom, kolik peněz utratí v příštím roce. Kvůli tomu dnes dokonce z vlády stáhla výdajové rámce na léta 2015 až 2017. Koalice se neshodla přesto, že ministr financí chtěl oproti původnímu návrhu rozpočtu přidat šesti ministerstvům 11 miliard. Třeba ministru zemědělství Marianu Jurečkovi i tak navrhl škrtnout přes čtyři miliardy korun. Jurečka varuje, že nebude mít dost peněz na protipovodňové stavby.

Na půdě vlády se opět rozhořela bitva o příjmy a výdaje v rámci rozpočtu na rok 2015. I přesto, že konečná verze bude schválena až v září, už nyní se hlasitě ozývají jednotlivé resorty s žádostí o víc peněz. Ministr financí Andrej Babiš bude mít s požadavky plné ruce práce, navíc hlavní slovo bude mít vývoj ekonomiky - ten může být výrazně ovlivněn situací kolem rusko-ukrajinského konfliktu. Pokud přijdou na řadu hospodářské sankce, může být zle i pro české podniky.

Jednotliví ministři vymýšlejí taktiky, jak si ze státního rozpočtu ukousnout víc peněz. Už nyní je jisté, že na všechny se nedostane a že ne všichni dostanou stejným dílem. Což je ostatně i správné, stát si musí určit priority, které musí podporovat.

Zemědělství

„Pro naše ministerstvo je navýšení okolo 1,7 miliardy, což je nedostačující. Hospodařili jsme s rozpočtem okolo 18 miliard. I s navýšením se nyní pohybujeme kolem 12 miliard korun – z toho nejsme schopni plnit věci týkající se protipovodňové ochrany, vodohospodářské infrastruktury i národních dotačních titulů do zemědělství,“ podokl ministr Marian Jurečka.

Kultura

„Jsme v intenzivním jednání. Jsem optimista, věřím, že se dohodneme na přijatelné hladině. Kultura nemůže žít z vůně květin. Ohrožena by byla živá kultura i památková péče,“ upozornil ministr Daniel Herman.

Zravotnictví

Ministr Svatopluk Němeček je samozřejmě s penězi pro svůj resort nespokojen a pokusí se vyjednat více peněz, nicméně důležitá je pro něj i otázka snížené DPH pro léky. „Debata ohledně snížení DPH na léky ještě není u konce. Nicméně já jsem rád za jakékoli snížení DPH pro zdravotnictví,“ podotkl.

Ministerstvo vnitra

Ministr Milan Chovanec potřebuje minimálně 3 miliardy na zvýšení platů policistů a hasičů.

Ministerstvo školství

Ministr Marcel Chládek potřebuje minimálně 2 miliardy na platy učitelů.

Peníze
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/catherinka

Ekonom Moody's Analytics Martin Janíčko

Peníze by podle něj měly dostat resorty, které mají přidanou hodnotu. Takovými ministerstvy mohou být ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo zdravotnictví či ministerstvo dopravy.

"Ministerstvo zemědělství je počtem úředníků i velikostí budov naddimenzované. Tam rezervy ještě existují i vzhledem k tomu, jak je zemědělství pro Českou republiku významné," podotkl Janíčko v ČT.

Je na místě navyšovat výdajové rámce?

Pokud bude chtít koalice splnit předvolební sliby, pak je bude muset zvýšit. Ministr financí Andrej Babiš by potřeboval minimálně 20 až 25 miliard, pokud bude chtít uspokojit všechna ministerstva, zatím chce přidat zhruba 11 miliard. Debata na vládě je tedy velmi složitá. Spory se už nyní derou na prvrch a filtrují se přes média.

„Tendence řešit rozpory přes média bude velká, což ještě víc prohloubí rozpory v koalici. Nicméně bych si tipnul, že koalice vydrží,“ řekl v ČT komentátor časopisu Respekt Jan Macháček.

Ministr financí už do rozpočtu započítal dohodnuté věci z koalice

  • Zvýšení dotací do zdravotnictví
  • Zvýšení důchodů
  • Znovuzavedení slevy pro pracující důchodce
  • Snížení DPH (třetí sazba)

Ministerstvo financí počítá s růstem o zhruba 1,7 procenta, nakonec by to mohly být procenta dvě. Velké slovo může mít nakonec ale makroekonomický vývoj. „S jednáním rozpočtu jsme na začátku. Důležitější bude vývoj vlivů v Evropě, především tedy na Ukrajině ve vztahu k Rusku. Může to mít hluboké hospodářské dopady,“ podotkl komentátor časopisu Respekt Jan Macháček.