Čeští dolaroví milionáři stárnou, investují do start-upů a stávají se mentory

Investice do sběratelství je novým výrazným trendem mezi českými dolarovými milionáři. Dalšími směry, od nichž si slibují největší výnos, jsou pak investice do stavebních pozemků, start-upů a rezidenčních nemovitostí. Vyplývá to z průzkumu J&T Banky mezi 173 lidmi, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně milion dolarů (21,7 milionu korun).

Stálicemi pak zůstávají akcie zahraničních firem, korporátní dluhopisy, směnky či podílové fondy. Meziročně si u českých dolarových milionářů o něco polepšily akcie českých firem. 

U start-upů boháči vnímají riziko a vědí, že ne každý nápad vyjde, ale tato forma investice jim nabízí víc než jen zhodnocení peněz. Uplatňují tam zkušenosti a postavení. Mnoho z nich tak v začínajících firmách působí jako mentoři. To souvisí i s narůstajícím věkem: českému dolarovému milionáři je v průměru 53 let.

Mnozí již předávají žezla svým nástupcům a ponechávají si jen kontrolní role ve vybudovaných impériích. Proto jich celá sedmina zastává funkci člena dozorčí rady nebo představenstva. 

V Česku je podle odhadů přes 25 tisíc dolarových milionářů, uvádí také průzkum J&T Banky. Podle „konkureční“ červencové zprávy společnosti Capgemini jejich počet loni stoupl o bezmála jedenáct procent na více než 28 tisíc.

  • Největší výnosy čekají od:
  • stavebních pozemků (39 procent respondentů)
  • start-upů (35 %)
  • rezidenčních nemovitostí (29 %)
  • akcií zahraničních firem (20 %)
  • sběratelských aktiv (20 %, největší skok, meziroční zdvojnásobení)
  • korporátních dluhopisů (16 %)
  • směnek (11 %)
  • podílových fondů (5 %)
  • Zdroj: průzkum J&T Banky mezi 173 dolarovými milionáři v Česku, ČTK

Milionáři trendům nepodléhají

Stále více dolarových milionářů (až 95 procent tvoří muži) očekává zajímavý výnos také u kryptoměn, vyplynulo z průzkumu J&T Banky. Mohlo by se zdát, že za zvýšeným zájmem o kryptoměny může stát jejich vysoká medializace, zejména pak bitcoinu. Nicméně dolaroví milionáři nepatří k těm, kteří by podléhali mediálním tlakům a trendům. Za investicí vidí nejen kryptoměnu samotnou, ale technologie potřebné pro její existenci. 

Byznys ČT24: Jací jsou dolaroví milionáři (zdroj: ČT24)

Podnětný pohled na investiční trendy přináší porovnání za uplynulých pět let. Stále více českých dolarových milionářů věří výhodnosti investic do stavebních pozemků, rezidenčních nemovitostí a jiných nemovitostí. Naopak zatímco v roce 2014 očekávalo zajímavé zhodnocení od zemědělské půdy 31 procent českých bohatých, letos je to jen 17 procent.

Nejbohatší Čechem je dlouhodobě Petr Kellner, který ovládá investiční společnost PPF. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 15,5 miliardy dolarů (319 miliard korun). Druhým nejbohatším Čechem je premiér a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, za ním následují podle amerického magazínu Karel Komárek, Radovan Vítek, Daniel Křetínský a Pavel Tykač.