Stavebnictví se dál veze na vlně euforie. Vznik bytů ale brzdí byrokracie

Stavební výroba v červenci zrychlila meziroční růst na 15,8 procenta z červnového revidovaného růstu o 5,5 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 14,5 procenta, v inženýrském se zvýšila o 19,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle některých analytiků se pozitivně projevuje nárůst zakázek z prvního pololetí, stavebnictví však může v dalším růstu brzdit nedostatek pracovníků.

Červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o 14,2 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně vyšší o 2,7 procenta.

Počet zahájených bytů v červenci meziročně klesl o 4,9 procenta na 2485 bytů. Počet dokončených bytů vzrostl o 55,3 procenta, dostavělo se jich 3117.

Stavební úřady vydaly v červenci 6746 stavebních povolení, meziročně o 2,2 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,4 miliardy korun a ve srovnání s loňským červencem klesla o 23,5 procenta. „Meziroční pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z července minulého roku, kdy byly povoleny velké stavby dopravní infrastruktury,“ uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červenci meziročně snížil o 1,8 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 8,2 procenta na 37 979 korun.

Poptávka po bytech neupadá. V cestě jí stojí úřední šiml

Pozemní stavitelství táhla v červenci hlavně komerční výstavba, tedy stavba kanceláří nebo průmyslových hal. Výstavba bytů byla slabší. „Navzdory silné poptávce se nedaří rozjet výstavbu bytů především v bytových domech. A na vině je, jako již tradičně, především byrokracie při povolování nové výstavby. Tu pak lidé silně pocítí ve vyšších cenách bydlení,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Inženýrské stavitelství, tedy především výstavba dopravní infrastruktury, v červenci meziročně vzrostlo téměř o pětinu. Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že je to nejvýraznější tempo růstu od července 2015, kdy vrcholilo dočerpávání evropských dotací z minulého programového období. „Tyto peníze zhusta mířily právě do inženýrského stavitelství, například na opravu silničních komunikací. Podobný efekt začíná být patrný i v současnosti, kdy rovněž čerpání prostředků z fondů EU zrychluje,“ doplnil Kovanda.

Na odvětví se podepsal dlouhodobý nedostatek pracovních sil a administrativní překážky, které realizaci výstavby předcházejí. Tím, že se nedaří pokrývat poptávku po bydlení ze strany spotřebitelů, vzniká další tlak na růst cen. V současné době tedy nelze očekávat, že by tempo zdražování nemovitostí zpomalilo.
Petr Kymlička
poradenská společnost BDO

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové byl růst inženýrského stavitelství způsoben výrazným zvýšením kapitálových výdajů veřejného sektoru, roli mohly sehrát i blížící se komunální volby. „Za celý letošní rok podle naší prognózy stavebnictví vzroste o 11 procent. Nutno podotknout, že za tímto výsledkem stojí zčásti i nízká srovnávací základna z loňského roku,“ uvedla Steckerová.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je výhled pro stavebnictví méně příznivý, než naznačují poslední čísla. Jako důvod vidí pokles veřejných stavebních zakázek v červenci, kdy teprve následující měsíce ukážou, zda nešlo jen o dočasný výkyv. „Pokud přidáme nabídková omezení, daná zejména nedostatkem lidí v oboru, čekáme v dalším období od stavebnictví jen jednociferné meziroční přírůstky. Stavebnictví tak nemá šanci stát se motorem české ekonomiky,“ podotkl Sobíšek.