Začal s třiceti úly, nyní jich má pět set. Včelař Křovina se živí prodejem medu 18 let

Byznys ČT24: Příběh včelaře (zdroj: ČT24)

Za dobrý rok považuje, když vytočí z každého včelstva více než třicet kilogramů medu. V posledních letech to ovšem žádná sláva není. „Jsme vděční, když je to víc než dvacet kilo,“ říká v pořadu Byznys ČT24  včelař Aleš Křovina z Mladoboleslavska. Ročně zpracují s manželkou asi 15 tun medu.

Prodejem medu se živí osmnáct let, včelařit ale začal už v roce 1986. V lese tehdy objevil malý úlek, přinesl si ho domů a čekal, až přiletí včely. Sice nepřiletěly, ale to ho neodradilo. Šel do knihovny, aby se více poučil. Od té doby včelaří.

Začínal s třiceti úly a každý rok jejich počet zdvojnásoboval. Až se dostal na současných pět set. Včely má od Benátek až po Jizerské hory, vždy dvaatřicet včelstev na stanovišti. 

Pro vlastní potřebu chová také včelí matky, v tzv. osiřelci. V něm se opuštěné včely starají o budoucí královny. Denně kontroluje jedno ze svých stanovišť. Několikrát mu včely ukradli nebo zničili, ale není to prý naštěstí pravidlo.

Nyní se hlavní sezóna pomalu chýlí ke konci. U včelařů trvá od dubna do srpna. Potom Aleš Křovina s manželkou prodává med, kilo zhruba za 150 korun, a chystá včelstva na další sezónu.