Češi rekordně sázejí na fotbal, mistrovství světa je velkým lákadlem

Češi rekordně sázejí na fotbal (zdroj: ČT24)

Sázky Čechů na fotbalové mistrovství světa již překonaly dosavadní rekord, který od roku 2016 drželo fotbalové Euro s prosázenými 1,9 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že v pátek začínají čtvrtfinálové zápasy, suma vsazených peněz podle sázkových kanceláří ještě poroste.

Jeden gól se mnohdy rovná desítkám milionů korun pro sázející. „Dá se to krásně demonstrovat na brance Kroose v zápase Německo-Švédsko v poslední minutě utkání. Díky tomu, že branku střelil, Fortuna vyplácela na výhrách o dvacet milionů korun více,“ vysvětluje mluvčí Fortuny Petr Šrain. 

Češi jsou nadšení fanoušci a fotbalové šampionáty bývají největšími sázkařskými událostmi. V jedné pobočce teď během dne nechají i desítky tisíc korun. „Většinou sázejí i větší peníze, takže už i výhry jsou větší, není to za dvacetikorunu.  Někdo dá stovku, dvě, někdo dá tisíc až pět tisíc korun. Celkem za den i čtyřicet tisíc,“ potvrzuje zaměstnankyně pražské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Markéta Bendová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvíce se sází na vítěze, střelce nebo právě góly. Výjimkou ale nejsou ani sázky na žluté karty, penalty nebo zda bude v utkání nutné využít revizi videorozhodčího. 

Ondřej Schejbal tipuje pravidelně a při světovém šampionátu denně vsadí zhruba dvě stovky. „Bilance je, řekněme, lehce minusová. Favoriti nevyhrávají tak, jak bych si představoval. Třeba Španělsko, Argentina, musím říct, že ty mě hodně zklamaly,“ říká. 

Čím blíže finále, tím hůře se odhadne výsledek

Vsadit si na několik zápasů trvá zhruba minutu. Prohrát nebo vyhrát ale může být ještě rychlejší. „Největší výhra, kterou jsme zaznamenali, činí přes jeden a půl milionu. Výjimkou nejsou ani sázky za půl milionu a více. Když se podívám na druhou stranu, tak nejvyšší sázka, která nevyšla, činila 370 tisíc korun,“ upřesňuje tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Nejvyšší sázka u Tipsportu byla přesně za milion, ale výhra – po prohře Německa s Koreou – sázejícímu nevyšla. Obecně mají sázkaři nejraději zápasy, ve kterých nastupují favoriti proti velkým outsiderům. 

„Čím víc se blížíme do finále, tím složitější je pro sázkaře odhadnout vítěze, protože proti sobě nastupují již vyrovnané a silné týmy. Ale letos je to zase možná specifické v tom, že postoupili outsideři, jako třeba Rusko nebo Švédsko, a lidé budou na tyto zápasy hodně sázet,“ míní tiskový mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Manažerka komunikace společnosti Chance Markéta Světlíková souhlasí; podle ní má i utkání papírově slabších týmů pro sázející své kouzlo. „Navíc se téměř v každém týmu najdou fotbalové hvězdy velkého formátu. Mistrovství světa je zkrátka největším fotbalovým svátkem a fanoušci si jej užijí až do poslední minuty finálového utkání,“ dodává.

Největším favoritem na výhru zůstává podle sázejících tým Brazílie. Věří mu téměř polovina sázkařů. Bookmakeři ale ve finále čekají i Anglii, šanci má i Francie. 

Vydáno pod