Škoda Transportation získala rekordní zakázku. Do Německa dodá 80 tramvají

Škoda Transportation dodá do Německa 80 tramvají za téměř sedm miliard korun. Vozy budou jezdit na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Jde o dosud největší exportní tramvajovou zakázku této firmy, a to jak z finančního, tak hlavně z výrobního hlediska, řekl předseda představenstva a generální ředitel strojírenské skupiny Petr Brzezina.

Součástí kontraktu je rovněž opce na dalších 34 vozidel. Celková hodnota kontraktu, včetně opce, by se podle odhadů dopravních expertů mohla pohybovat okolo deseti miliard korun.

Škoda Transportation zvítězila v tendru na dodávku moderních tramvají pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr. Vozidla budou provozována ve třech spolkových zemích Německa. Jde o Bádensko-Württembersko, Hesensko a Porýní-Falc.

Soutěž na tramvaje byla vypsána už v březnu 2017. Tendru se zúčastnili významní světoví výrobci kolejových vozidel. První tramvaje budou v provozu počátkem roku 2021.

Tramvaje pro německého zákazníka vychází z typové rodiny tramvají ForCity Smart, které firma vyrábí ve svém finském závodu Transtech.

„V současnosti dodáváme tyto stroje do Helsinek a brzy do Tampere,“ uvedl v tiskové zprávě viceprezident skupiny Škoda Transportation Zdeněk Majer. Podle něho reference a zkušenosti z provozu v Helsinkách a navržené inovace pro RNV byly klíčem k úspěchu v německém tendru. Dodal, že nejdelší ze třech typů tramvají, které bude Škoda Transportation dodávat, bude mít téměř 60 metrů a jedná se tak o nejdelší tramvaj na světě.