Únorový prodej aut byl v EU nejlepší od roku 2008. Růst se vyhnul jenom Británii a Itálii

Prodej osobních automobilů v Evropské unii se v únoru zvýšil o 4,3 procenta na zhruba 1,13 milionu vozů. Na svých internetových stránkách to uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z hlediska objemu prodeje je to nejlepší únorový výsledek od roku 2008. Za první dva měsíce letošního roku pak poptávka stoupla o 5,8 procenta na 2,38 milionu vozů.

Nárůst v únoru zaznamenaly téměř všechny hlavní automobilové trhy s výjimkou Británie a Itálie. Ve Spojeném království se poptávka snížila o 2,8 procenta, je to již jedenáctý měsíční pokles za sebou. V Itálii se prodalo o 1,4 procenta méně vozů.

Naopak největší nárůst vykázal španělský trh, kde se ve druhém měsíci roku prodalo o 13 procent více automobilů. Následovalo Německo s nárůstem o 7,4 procenta a Francie – o 4,3 procenta.

Registrace nových aut v EU v únoru 2018
Zdroj: ACEA

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen se minulý měsíc v EU meziročně zvýšil o 9,4 procenta na zhruba 273 tisíc vozů. Prodej její české divize Škoda Auto vykázal nárůst o 12,9 procenta na přibližně 54 tisíc vozů. Dařilo se i konkurenční skupině PSA, která vykázala nárůst prodeje dokonce o 67,6 procenta. Naopak pokles o 0,5 procenta zaznamenala japonská Toyota.