Zájem o malé bezpečnostní schránky roste, některé banky už mají plno

Události: Zájem o malé bezpečnostní schránky roste (zdroj: ČT24)

V Česku roste zájem o malé bezpečnostní schránky, kam si lidé ukládají své cennosti nebo důležité dokumenty. V některých bankách už dokonce nejsou žádné volné. Hlavně v Praze, Brně a Ostravě se poptávka zvedla meziročně zhruba o desetinu. Ve finančních domech po celé republice je celkem 130 tisíc schránek.

Pokud se pak chce klient dostat do své schránky, musí mít vlastní klíč, průkaz totožnosti a připojit svůj podpis podle podpisového vzoru. Teprve poté se otevřou dveře k bezpečnostním sejfům. 

„Po příchodu do trezorové místnosti musí pracovnice odemknout celou řadu bezpečnostních schránek. Poté odejde a klient už sám otevře svou schránku,“ popisuje Filip Hrubý z České spořitelny. Klíče od samotného sejfu jsou specifické – jejich ozubení je totiž oboustranné.

Největší zájem je o malé schránky. „Zájem roste hlavně kvůli tomu, že lidé podepisují více důležitých dokumentů či smluv a mají více cenností,“ vysvětluje Radka Černá ze Sberbank.

Největší zájem je o malé schránky
Zdroj: ČT24

Pronájem za pár stovek i 25 tisíc

V trezoru nesmějí být zbraně, výbušniny ani radioaktivní látky. Cena za pronájem sejfu se podle velikosti pohybuje nejčastěji od 800 až do 25 tisíc korun za rok. „Obsah schránky je pojištěn na 800 tisíc korun. Pojistné však může být po dohodě i vyšší,“ dodává Patrik Madle z ČSOB.

„Samotná trezorová místnost představuje schránku, která je tvořena speciální železobetonovou armaturou. Schránka je velice těžká, a právě proto je ve většině případů umístěna pod zemí,“ vysvětluje Filip Hrubý. Trezorové dveře váží zhruba jednu tunu a mimo provozní dobu jsou uzavřené, při jejich otevření musejí být z bezpečnostních důvodů přítomni dva lidé.

V nebankovním trezoru podává klientům schránky robot
Zdroj: 24safe

Kdo chce mít ke svým cennostem přístup nonstop, může si vybrat mimobankovní sejf. Jejich nájem je ale o něco dražší. Například ke vstupu do nebankovního trezoru 24safe potřebuje klient čipovou kartu, PIN a otisk prstu. Schránku mu pak podá robot. „Největší zájem je o malé schránky. Zájem o ně roste každým rokem o desítky procent,“ uvádí Petr Thomson ze společnosti 24safe.

V současnosti jsou bankovní i nebankovní schránky v Česku zaplněny zhruba na 70 procent. Ty bankovní má v evidenci ČNB, informace o nich tak mají k dispozici i třeba exekutoři.