Hypotéky v září mírně podražily, klesl také počet smluv. Lidé se začínají obávat bubliny

Hypotéky v září mírně podražily, klesl také počet smluv (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték v září mírně stoupla na 2,04 procenta ze srpnových 2,01 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Trh hypoték, ale i nemovitostí jako takových, tak podle analytiků již o něco ztrácí dynamiku.

V devátém měsíci roku počty sjednaných hypoték meziměsíčně klesly o 274 smluv na 8235. Byly sjednány v objemu 17,093 miliardy korun, což je o necelou miliardu méně než v srpnu. V měsíci září přitom dříve zájem o hypotéky mírně rostl.

„Ze zářijových dat vyčnívá zejména silnější meziroční pokles počtu sjednaných hypotečních úvěrů,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Letošní celoroční objemy budou podle něj kvůli výrazně zdražujícím nemovitostem nejspíše opět rekordní, počty smluv ale již loňské úrovně nedosáhnou.

Průměrná úroková sazba
Zdroj: Fincentrum.cz

Za první tři čtvrtletí letoška si přišlo do bank pro hypotéku 82 134 klientů. Sjednali si hypoteční úvěry celkem za 168,26 miliardy korun. Minulý rok za devět měsíců to bylo 81 996 úvěrů za 159,7 miliardy korun.

Sjednaných hypoték je nejméně za pět let

Počet sjednaných hypoték v září byl nejnižší za posledních pět let, upozornil ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Přes skokový růst v příjmech domácností a nízkých sazbách počet žadatelů meziročně výrazně klesl. To podle něj ukazuje na dva zřetelné trendy.

Na trhu je nedostatek kvalitních nemovitostí ke koupi. A za druhé účinkují doporučení České národní banky, která omezila takzvané LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) nad 80 procent a vytlačila tím z trhu nemálo klientů, podotkl.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Trh je podle výkonného ředitele realitní kanceláře Reality IQ Ondřeje Mašína stabilní, ale objemy hypotečních úvěrů jsou poprvé od roku 2012 nižší než v srpnu. Poptávka po nemovitostech sice výrazně neklesá, ale snižuje se počet těch, kteří koupi dotáhnou do konce, což se odráží také v nižším počtu sjednaných hypoték. Na vině je především vysoká cena spojená s nedostatkem kvalitních nemovitostí, poznamenal. 

„Zatím jen pozvolna rostoucí sazby hypoték odráží zdražování finančních prostředků na mezibankovním trhu. To je zatím také velice pozvolné. Například dvanáctiměsíční sazba PRIBOR vzrostla během září z 0,63 na 0,65 procenta. Banky jsou navíc s přenášením efektu zdražení finančních prostředků do sazeb pro své klienty opatrné z důvodu silného konkurenčního tlaku,“ konstatuje hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Výraznější zdražení hypoték teprve nastane

I tak však český hypoteční trh vykazuje podle Kovandy známky jisté ztráty dynamiky, podobně jako celý trh nemovitostní. Navíc další, a výraznější, zdražení hypoték nastane v nadcházejících měsících, a zejména pak v roce 2018, kdy se průměrná sazba hypoték zvýší ke třem procentům. „Už nyní je patrný znatelný růst výnosů vládních dluhopisů ČR,“ říká.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Vývoj sazeb hypoték se historicky v poměrně vysoké míře totiž překrývá také právě s vývojem výnosů dluhopisů. Růst těchto výnosů má na svědomí zpřísňování měnové politiky České národní banky a také nadcházející konec extrémně uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky.

Zmíněná ztráta dynamiky se na hypotečním trhu projevuje právě zmíněným nižším než loňským počtem sjednaných úvěrů. Oproti srpnu ale za loňským číslem v září výrazněji zaostal už také objem sjednaných úvěrů.

„Takový stav vypovídá i o tom, že růst zejména nabídkových cen nemovitostí zpomaluje. Češi už se totiž v kritické míře obávají bubliny na trhu nemovitostí nebo zkrátka nejsou ochotni akceptovat jejich stále vyšší a vyšší ceny,“ dodává Kovanda.