ČOI udělila obchodníkům pokuty za padělky za více než pět milionů korun

Události: Tresty za padělky (zdroj: ČT24)

Za porušení předpisů při prodeji zboží ve slevě nebo za akční ceny udělila Česká obchodní inspekce (ČOI) ve 2. čtvrtletí pokuty za 5,4 milionu korun. Nedostatky zjistila u 43 procent kontrolovaných obchodníků. Nejčastějším prohřeškem bylo špatné účtování cen a rozdíl mezi avizovanými a účtovanými cenami, informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři od dubna do června zkontrolovali dodržování akčních cen a slev ve 1433 prodejnách, z toho v 615 zjistili porušení právních předpisů, a to zejména zákona o ochraně spotřebitele. Obchodníci podle inspekce porušovali především nařízení, že ceny na letácích, v regálech i v konečném účtování u pokladny musí být shodné, a povinnost informovat spotřebitele o ceně jejím zřetelným vyznačením na výrobku.

Kontroly nabídky, prodeje, skladování výrobků nebo služeb porušující některá práva duševního vlastnictví – 2. čtvrtletí 2017
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Nejvyšší pokuty za zjištěné nedostatky podle mluvčího udělila inspekce ve sledovaném období společnosti Penny Market, a to dva miliony korun. Obchodní řetězec Tesco dostal od inspektorů pokutu 650 tisíc korun a Ahold 270 tisíc korun.

Kontroly nabídky, prodeje, skladování výrobků nebo služeb porušující některá práva duševního vlastnictví (2014 – 2017)
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Vedle udělených pokut kontroloři zakázali prodej několika stovek párů obuvi, která nesplňovala požadavky právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila 735 967 korun.