Fenylbutazon: Zvířatům pomáhá, člověka může zabít

Praha - O poslední aféru se závadnými potravinami se postaral lék fenylbutazon. Objeven byl v řeznictví v Moravské Ostravě a bohužel stále nelze vyloučit, že si „závadné“ maso někteří spotřebitelé již zakoupili či bylo distribuováno dál. Odborníci se však domnívají, že nepůjde o ojedinělý případ. Lék, který se v humánní medicíně nepoužívá už dvacet let, byl podle Státní veterinární správy dovezen z Polska – to to zpochybňuje.

Zvířatům pomáhá, člověka může i zabít. Podle českých veterinářů přicestoval lék fenylbutazol v konině do moravského řeznictví z Polska. „Je na polské straně, aby zjistila, kde došlo k problému. 320 kilogramů šlo z Polska, máme na to dokumenty,“ prohlásil Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Polská veterina informace neváhala zpochybnit

„Považujeme českou informaci o původu masa za předčasnou, neboť Češi sami přiznávají, že teprve budou pátrat po tom, odkud se k nim maso dostalo,“ řekl hlavní polský veterinář Janusz Zwiazek s tím, že chce ještě další důkazy.

Fenylbutazon - lék tišící bolest se v humánní medicíně nepoužívá už dvacet let. Dovolený je pouze u zvířat - nejčastěji ho dostávají koně na léčbu artritidy. Protože je ale považován za doping, nemohou se koně po požití několik týdnů účastnit dostihů. „Je to obyčejný lék, ale neznamená to, že nemá vedlejší účinky. U koní se musí používat velmi obezřetně, zejména u hříbat,“ potvrdila Barbora Bezděková, přednostka Kliniky chorob koní VFU Brno.

Koňské maso
Zdroj: Ingo Wagner/ISIFA/EPA

U zvířat určených k porážce a tedy následné konzumaci je tento lék přísně zakázán. Může poškodit lidské zdraví. „Fenylbutazon se kumuluje v lidském organismu a mezi jeho zásadní nežádoucí účinek patří útlum krvetvorby,“ doplnil Ladislav Chudoba, prezident České lékarnické komory.

Za koňské maso z polských jatek s obsahem fenylbutazonu můžou padnout historicky nejvyšší pokuty - za ohrožení na zdraví by řezník z Moravské Ostravy mohl dostat účet až na 7 milionů korun. Na ty nejvyšší sankce hodlá zatlačit i ministr zemědělství Petr Bendl. Ten chce exemplární finanční postih pro ostravské řeznictví. Kdo prodává, nese podle něj také zodpovědnost.

„Bude-li prodávat něco, co bude ohrožovat zdraví občanů, může tím přijít i o vlastní existenci,“ prohlásil Bendl.

Aféra s fenylbutazonem pokračuje (zdroj: ČT24)