Ceny nemovitostí na historických maximech. Podle ČSÚ ale vývoj není v rámci Evropy extrémní

TK ČSÚ k cenám nemovitostí (zdroj: ČT24)

Starší byty zdražily od přelomu tisíciletí až trojnásobně. Výrazně ale rostly i ceny rodinných domů nebo pozemků. Podle Českého statistického úřadu tak ceny nemovitostí překročily historická maxima. Ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie ale podle statistiků není vývoj v Česku extrémní.

„Od roku 2000 se tempo růstu cen tuzemských bytů zvyšovalo již třikrát. Poprvé v roce 2003 před vstupem do Evropské unie a podruhé v roce 2008 v souvislosti s realitním boomem v mnoha evropských zemích. Nynější fáze růstu začala v roce 2014. Od té doby ceny nemovitostí nepřetržitě rostou, a dokonce již překročily svá historická maxima,“ řekl ředitel odboru statistiky cen Jiří Mrázek.

Vývoj cen bytů a domů
Zdroj: ČSÚ

V EU se ceny bytů, rodinných domů a stavebních pozemků podle něj vyvíjejí podobně. Jako hlavní příčinu zmínil současný růst ekonomiky a optimistická očekávání a také nízké úrokové sazby hypoték.

Čím větší je poptávka a snižuje se nabídka, tak cena jakéhokoli zboží roste.
Jan Borůvka
generální sekretář Asociace realitních kanceláří

„V posledních třech letech ceny nemovitostí vzrostly nejvíce ve Skandinávii a také v Irsku. Česko je na šestém místě s nárůstem o 22,2 procenta,“ uvedl Mrázek. Na Islandu ceny vzrostly o 35,7 procenta, naopak v Itálii téměř o pět procent klesly.

Aktuální údaje evropského statistického úřadu Eurostat nicméně ukazují, že v letošním prvním čtvrtletí ceny bytů a domů v Česku meziročně vzrostly o 12,8 procenta, což bylo ze zemí Evropské unie nejvíce. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,5 procenta.

Starší byty zdražily více než rodinné domy

V delším horizontu je zdražování obzvlášť patrné. „Od roku 2000 se ve srovnání s inflací, která dosáhla asi čtyřiceti procent, zvýšily ceny rodinných domů o 96 procent, ceny stavebních pozemků vzrostly o 162 procent a ceny starších bytů o 195 procent,“ upřesnil Mrázek. V případě cen nových nemovitostí nemá ČSÚ dostatečnou evidenci.

„Ceny rodinných domů nerostly tak rychle jako u bytů. Důvodem je to, že se s nimi obchoduje v dlouhodobém horizontu. Navíc sledujeme určitý trend stěhování z rodinných domů do bytů, kdy se obyvatelé snaží dostat do měst, kde jsou větší pracovní příležitosti,“ doplnil Mrázek.

Přírůstek cen bytů a rodinných domů mezi lety 2000 až 2015
Zdroj: ČSÚ

V krajském srovnání zůstává nejdražší Praha, větší cenový nárůst mezi byty ale vykázal Královéhradecký nebo Moravskoslezský kraj. „Ceny bytů v hlavním městě mezi lety 2000 až 2015 vzrostly o 135 procent a ceny rodinných domů o 65 procent. Podepsal se na tom mimo jiné nesoulad mezi nabídkou a poptávkou,“ přiblížil ředitel odboru statistiky cen.

Nejlevnější byty se prodávají v Ústeckém kraji, kde v uvedeném období stouply jejich ceny o 52 procent. Nejlacinější rodinné domy, jejichž ceny se však zvýšily o 58 procent, jsou k mání v Kraji Vysočina.

Borůvka: Když není nových bytů dostatek, tak i starší nemovitosti jdou s cenami nahoru (zdroj: ČT24)