Piráti z Karibiku vedou v Česku rekordní pololetí kin, v USA narazili na diváckou mělčinu

Za první pololetí utržila česká kina téměř miliardu (zdroj: ČT24)

Piráti z Karibiku se vrátili do kin po šesti letech a čeští diváci se s nimi rádi vydali na nové dobrodružství. Film s podtitulem Salazarova pomsta tak vévodí žebříčku návštěvnosti tuzemských kin za první pololetí. Souhrnná návštěvnost navíc naznačuje, že letošní rok může překonat loňský divácký rekord. V zámoří zase uspěla hrané verze pohádky Kráska a zvíře následovaná komiksovými tituly, kdežto o karibské bukanýry takový zájem nebyl.

Česká kina navazují na loňský rekordní rok. Už první pololetí letošního roku opět posouvá laťku výš, protože návštěvníci projekcí utratili bezmála miliardu korun, což je o devět procent víc ve srovnání s loňskou první půlkou roku. Do kin zašlo celkem sedm a půl milionu diváků.
Žebříčku návštěvnosti zatím vévodí zahraniční produkce v čele s pátými Piráty z Karibiku.

  • Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) - 456 061 diváků
  • Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) - 437 108 diváků
  • Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006) - 572 579 diváků
  • Piráti z Karibiku: Prokletí Černé Perly (2003) - 313 254 diváků

Na pirátské dobdroužství zašlo letos 463 tisíc diváků, a film tak utržil skoro 68 milionů korun. Americké filmy jsou i na dalších třech místech s velmi malými rozestupy. Druzí tak jsou animovaní Šmoulové, jejichž Zapomenutou vesnici zhlédlo 377 tisíc diváků, třetí je erotické drama Padesát odstínů temnoty s 375 tisíci diváky a čtvrté místo uzmula pohádka Kráska a zvíře s 373 tisíci diváky.

Svět chodil na pohádku

I když v českých kinech předstihly Krásku a zvíře tři filmy, v celosvětovém měřítku zatím nenašla pohádka od Disneyho konkurenci. Dosud vydělala 1,26 miliardy dolarů a svou pozicí potvrzuje dominanci studia Disney, které v loňském roce předvedlo kasovní krasojízdu, která skončila celkovými tržbami ve výši sedm miliard dolarů, přičemž jenom z Ameriky přišly tři miliardy.

První místo Krásce a zvířeti patří i v americkém žebříčku, kde zdolala půlmiliardu. Po nich následují komiksoví Strážci Galaxie Vol. 2, kteří také spadají pod Disneyho a kteří mají přes 380 milionů dolarů. O své místo ale mohou brzy přijít díky nečekanému úspěchu Wonder Woman, která sice měla zhruba o třetinu menší víkendový start, ale v dalších týdnech vykazovala výrazně menší poklesy, než je u většiny letních blockbusterů zvykem.

Wonder Woman
Zdroj: Warner Bros.

Piráti z Karibiku, kteří slavili úspěch v Česku, naopak poztráceli diváky v domovské Americe. Už první víkend, který zakončili na 63 milionech dolarů (třetí díl otevíral za více než dvojnásobek), naznačoval, že tentokrát se zřejmě nebudou pyšnit miliardou z celého světa, ke které v minulosti dopluly dokonce dvě drobdružství s Jackem Sparrowem.

Tržby filmů ze série Piráti z Karibiku
Zdroj: BoxOfficeMojo

Dosud si v USA přišel film jenom pro 170 milionů dolarů, což nestačí ani na první desítku nejvýdělečnějších filmů a dva měsíce po premiéře si už příliš nepolepší. Jenom díky světu, kde utržil přes půlmiliardy dolarů, není úplným propadákem.

Druhý Anděl Páně sbíral diváky i letos

V Česku ale diváci zachovávají dál přízeň i domácí tvorbě. Do české desítky nejnavštěvovanějších filmů za první půlrok se dostaly čtyři tuzemské filmy. Nejlépe si vedl Anděl Páně 2, který si však premiéru odbyl už na sklonku loňského roku. Diváky však hojně sbíral i letos, kdy eviduje ještě 325 tisíc návštěvníků.

Anděl Páně 2
Zdroj: Falcon

Nejnavštěvovanějším letošním filmem z české produkce je držitel rekordního počtu Českých lvů Masaryk s 322 tisíci diváků. Po něm následuje komedie Špunti na vodě s 318 tisíci diváků a do desítky se dostala ještě romantická komedie Všechno nebo nic, která zůstala pod třísettisícovou hranicí.