Německý recept na nezaměstnanost? Podpora učňovského školství

Berlín - Nezaměstnanost mladých v západní Evropě láme rekordy, Německo se ale tomuto trendu vymyká, a to i díky učňovskému školství, na kterém se přímo podílejí soukromé podniky. Po obnově systému, který dříve fungoval i v tuzemsku, volají přitom také české firmy, které v současné době často marně hledají technické pracovníky.

„Hledala jsem od rána do večera. Ještě v noci jsem se probouzela a kontrolovala na internetu inzeráty. Devadesát pět procent lidí v mém okolí nemá práci,“ prohlásila nezaměstnaná Španělka García. Na setkání šéfů německé a španělské vlády si podali ruce dva evropští rekordmani. Madrid hlásí 55 procent mladých lidí bez práce, v Německu to je sedmkrát méně.

Duální systém vzdělávání v Německu funguje

Německý recept přitom zní: nespoléhat jen na absolventy vyhlášených univerzit, ale také na to, co velká část Evropy považovala za přežitek, tedy na řemesla. V takzvaném duálním systému vzdělávání zajišťují praktickou výuku přímo soukromé podniky, které si tak vychovávají své budoucí zaměstnance. „Jsem spokojený. V žádné jiné zemi to takhle nefunguje,“ podotkl učeň Tamino Kirchner.

To se ale může změnit. Duální systém nyní testuje i Španělsko. Madridu se zamlouvá, že je v Německu o technické obory takový zájem - na jedno učňovské místo se hlásí i několik zájemců.

Učeň
Zdroj: ČT24

I v českém Sezimově Ústí už funguje centrum odborné přípravy, kde se středoškoláci učí ovládat přístroje a programovat. Firmy si je odsud berou na praxi a nejlepším studentům nabízejí stipendia i pracovní smlouvy. Podobných center je dvacet a ministerstvo průmyslu chce otevřít další. „Posilování takovéhoto druhu školství je velmi důležité,“ prohlásil ministr Martin Kuba.

Podle oslovených ředitelů technických škol je přitom na pracovním trhu po absolventech taková poptávka, že ji nestačí pokrýt.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod