Hranice progrese by se mohla ještě zvednout, připouští Sobotka

Sobotka v OVM: Hranice nejvyššího zdanění může být osmdesát tisíc (zdroj: ČT24)

Hranice nejvyššího progresivního zdanění příjmů by se mohla zvednout z padesáti na osmdesát tisíc měsíčně. V Otázkách Václava Moravce to uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, jehož strana v tomto týdnu s myšlenkou čtyř daňových sazeb přišla. Stávající plán ČSSD počítá s dvaatřicetiprocentní daní z hrubého měsíčního příjmu nad padesát tisíc.

V Česku je nyní daň z příjmu fyzických osob patnáct procent ze základu daně. Lidé s měsíčním příjmem zhruba 113 000 korun měsíčně platí navíc ještě sedmiprocentní tzv. solidární daň. Sociální demokracie tento týden přišla s návrhem daňové progrese u fyzických i právnických osob, a to ve čtyřech pásmech.

V případě fyzických osob s hrubým příjmem do 30 000 korun měsíčně navrhuje daňovou sazbu dvanáct procent počítanou ze superhrubé mzdy. Pro hrubou mzdu 30 000 až 40 000 korun by šlo o patnáctiprocentní sazbu, pro mzdu od 40 000 do 50 000 korun pak pětadvacet a nad 50 000 korun dvaatřicet procent.

Sám Sobotka je pro padesátitisícovou hranici

Jak ale nyní uvádí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, platová hranice sazby nejvyššího zdanění není uvnitř jeho strany ještě zcela prodiskutovaná. „Návrh na to, aby horní pásmo bylo padesát tisíc, má jistou podporu, ale pak jsou v sociální demokracii liberálnější kolegové, kteří si myslí, že by pásmo mělo být sedmdesát nebo osmdesát tisíc,“ řekl v rozhovoru s Václavem Moravcem.

„Vedeme kolem toho bouřlivou debatu a pásmo se může zvýšit,“ dodal s tím, že strana chce definitivní podobu horního pásma představit na programové konferenci, která proběhne do letošního červa. Sám se ale podle svých slov kloní k představené, přísnější hranici padesáti tisíc měsíčně.

Příklad progresivního zdanění podle ČSSD
Zdroj: ČSSD

Gazdík: Návrh ČSSD znamená likvidaci střední třídy

Daňová progrese v režii Lidového domu vzbudila na politické scéně rozruch hned poté, co ji sociální demokracie představila; plán odmítla nejen tradiční pravice – ODS a TOP 09 – ale i koaliční lidovci a hnutí ANO. V Otázkách Václava Moravce se proti němu vyslovil i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, které se do nadcházejících voleb chystá vykročit v koalici právě s lidovci.

„Střední třída je v Česku dlouhodobě uzurpovaná a to, co představila sociální demokracie, znamená její likvidaci – i zpomalení ekonomiky,“ prohlásil. „Tento návrh je totální nesmysl pro budoucí hospodářský růst,“ dodal s tím, že je v zájmu tuzemského hospodářství podpora vzdělanostní ekonomiky a hi-tec průmyslu 4.0, čili oborů, pro které jsou potřeba inženýři nebo IT odborníci – na které by ale s ohledem na jejich příjem dopadl sociálnědemokratický plán.

Sobotka se proti Gazdíkovu tvrzení o likvidaci střední třídy ohradil, podle něj jde progrese naopak ve prospěch pracovních skupin, které střední třídou jsou (nebo by jí co do platů měly být) a jmenoval policisty nebo zdravotní sestry.

„Hlavní problém České republiky je, že máme strašně nízké mzdy. Čtyři miliony lidí mají mzdu nižší než je padesát tisíc měsíčně,“ uvedl k progresi. „Díky naší reformě zdravotní sestra ušetří dvanáct set měsíčně a 14 tisíc ročně.“